CIRKULARNA EKONOMIJA U SRBIJI: Čak 19 rešenja koja će biti realizovana u 2024. godini vode nas u održiviju budućnost

Inovacije i rešenja za cirkularnu ekonomiju nagrađena su “cirkularnim vaučerom” i “cirkularnom nagradom”, vrednosti od po 10.000 dolara.

Shutterstock

Autori 19 najboljih inovativnih rešenja za brži prelazak na cirkularnu ekonomiju nagrađeni su ukupnim iznosom od 190.000 dolara u okviru projekta "Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Srbiji - Cirkularne zajednice". Inovacije koje će doprineti efikasnijoj upotrebi resursa i energije, boljem upravljanju otpada i samim time i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i očuvanju životne sredine, osmislila su privatna, javna i socijalna preduzeća, naučne institucije i udruženja građana.

 Na dodeli priznanja, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić izjavila je da ove primene dobre prakse treba da posluže kao motivacija svima za prelazak na održiviji način života, kao i da je za to potrebna saradnja svih nas. “Samo zajedničkim, sinergijskim delovanjem možemo ostvariti dobre rezultate i narednim generacijama ostaviti resurse neophodne za život”, rekla je ona.

 Fabricio Andreuci, zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji rekao je da cirkularna ekonomija povećava konkurentnost privrede i može da podstakne inkluzivan i pravedan ekonomski rast. “Da bismo ubrzali prelazak na cirkularnu ekonomiju u Srbiji, podržavamo naučno-istraživački i privatni sektor da rade zajedno kako bi inovacije pretvorili u isplativa poslovna rešenja“, rekao je on.

 Od ukupno 19 rešenja, “cirkularnim vaučerom” u vrednosti od po 10.000 dolara nagrađeno je 13 inovacija koje su nastale kao rezultat saradnje nauke i privrede. Šest najboljih rešenja za uključivanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u formalne tokove upravljanja otpadom osvojilo je "cirkularnu nagradu" iste novčane vrednosti.

 Sva nagrađena rešenja biće realizovana tokom iduće godine a izabrana su putem ranije raspisanih javnih poziva. Neka od nagrađenih rešenja su inovacije koje će doprineti do nove čiste zelene staze od biootpada do bioaktivnog blaga, razvoj tehnologije za proizvodnju kompozitnih materija na bazi otpadnog stakla, proizvodnja hidročađi iz otpada prerade voća, novi održivi materijali na bazi prirodnih sirovina, potencijal gljiva proizvedenih u Srbiji za dobijanje kvalitetnog hitina i hitozana, upotreba otpadnog stiropora i letećeg pepela u proizvodnji lakih betonskih blokova, kao i ublažavanje klimatskih promena sekvestracijom ugljenika putem mahovina.

 U grupi “cirkularnih nagrada” nalaze se rešenja i inicijative koje će uključiti predstavnike osetljivih grupa u proizvodnju za reciklažu iskorišćenih pakli od cigareta, cirkularno upravljanje otpadom u kinematografiji, transformacija otpadnog ulja u priliku za zajednički napredak, kao i integraciju neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina uz smernice za javne politike za njihovo uključivanje u formalni sistem upravljanja otpadom.

 Projekat “Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Srbiji - Cirkularne zajednice” sprovode Ministarstvo zaštite životne sredine i UNDP, uz finansijsku podršku GEF-a.