Srpski telekomunikacioni lider prva regionalna kompanija koja je uspešno izdala međunarodne korporativne obveznice

Srpski telekomunikacioni lider prva regionalna kompanija koja je uspešno izdala međunarodne korporativne obveznice.

Promo

Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala međunarodne korporativne evroobveznice na berzi u Dablinu u vrednosti od 900 miliona američkih dolara. Za evroobveznicama Telekoma Srbija vladalo je veliko interesovanje, što je pozitivno uticalo na smanjenje kamatne stope, čime su uslovi finansiranja dodatno poboljšani.

Generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić izjavio je da je ovo jedan od najvećih međunarodnih uspeha kompanije i dodao: „Interesovanje je bilo veliko i potražnja za evroobveznicama Telekoma Srbija bila je sedam puta veća od ponude i iznosila je 5,5 milijardi dolara. Izuzetno smo zadovoljni utiskom koji je naša kompanija ostavila na međunarodnom tržištu, imajući u vidu da je Telekom Srbija prva kompanija sa naših prostora čije se obveznice kotiraju na međunarodnoj berzi. Prikupljena sredstva iskoristićemo za refinansiranje postojećeg dela duga“.

Emisija od 900 miliona dolara zaključena je sa dolarskom kamatnom stopom od 7% godišnje i nakon hedžiranja valutnog rizika iz dolara u euro konačna kamatna stopa iznosiće oko 5,9% u euro valuti.
„Interesovanje je bilo toliko veliko da je u prvih 10 minuta, nakon izlaska na tržište kapitala ponuda bila skoro milijardu dolara, što je neverovatno“, ističe Vladimir Lučić.

U procesu emitovanja evroobveznica Telekoma Srbija učestvovali su BNP Paribas, Bank of America, Deutsche Bank, Erste Group, Raiffeisen bank, UniCredit i MUFG.

Telekom Srbija je evroobveznice izdao bez bilo kakvih garancija što dodatno potvrđuje poverenje prestižnih međunarodnih investitora u poslovanje kompanije kako u Srbiji i regionu tako i u inostranstvu. Agencije S&P Global ocenila je obveznice sa BB- i stabilnim izgledima, a agencija Fitch sa B+ sa pozitivnim izgledima.

Činjenica da je ovo prvi put da je jedna kompanija iz regiona dobila kreditni rejting za svoje obveznice od međunarodnih kreditnih agencija, značajno je i za druge kompanije, kako iz Srbije, tako i iz regiona.

Promo