KAKO DA OJAČATE SVOJ AUTORITET NA POSLU I U PORODICI: Nemojte biti osoba koja svima želi da udovolji -postavite granice!

Kako da ojačate svoj autoritet na raznim poljima života - koje savete vam daje life coach Danijela Jokić Vaislay.

Shutterstock

Kako ojačati svoj autoritet?

Kako biste ojačali svoj autoritet, nemojte biti osoba koja udovoljava ljudima (people pleaser), jer ćete tako potkopati svoj autoritet. Postavite zdrave granice u odnosima, kako ličnim tako i profesionalnim. Bilo da je reč o tome kada ste dostupni na telefon ili kome ćete i kada odlučiti da date slobodan dan, ostanite dosledni svojim vrednostima i pravilima koja želite da budu poštovana u vašem poslovnom okruženju.

Kada je reč o ličnim granicama u privatnim odnosima, imajte na umu da ako vaše NE podsvesno reflektuje ’reći ću DA ako me još nekoliko puta upitaš/još malo nagovoraš/počneš da plačeš/napraviš scenu…’, drugi ljudi neće vas shvatati ozbiljno, piše Danijela Jokić Vaislay, life coach.

Vaša komunikacija s drugima treba da odražava odlučnost. Svima nam je jasno da nikako nije dopušteno da vičemo i vređamo druge. Jedino nam je dopušteno da iskomuniciramo kakvo ponašanje neće biti tolerisano i da budemo dosledni onome što govorimo. Na primer, ako ste rekli detetu da ne može da gleda crtani film ili da se igra s prijateljima napolju dok ne uradi domaći zadatak ili ne pospremi svoje igračke, ostanite dosledni svojim rečima. Ako ste u komapniji postavili neke rokove ili kriterijume koji moraju da budu zadovoljeni, onda se držite zadatih parametara i nedvosmisleno zahtevajte to i od svog tima.

Ako zahtevate određeno ponašanje, nemojte ’moliti’ ljude (ili decu) da nešto (ne)rade, već im dajte uputstva, komandu, ili upozorenje. Kada molite ljude u publici da ne pričaju dok vi držite predavanje, članove tima da završe posao na vreme, ili decu da ne prave buku
u restoranu – vi predajete moć u njihove ruke i automatski gubite svoj autoritet nad njima.

Mnoge moje klijentkinje koje su na liderskim pozicijama (menadžeri, CFO, CEO) i preduzetnice koje zapošljavaju ljude u svojoj kompaniji, neretko osećaju grižusavesti i strah da će biti okarakterisane kao ’nemilosrdne’ i ’grube’, kada treba da otpuste ili daju negativan fidbek nekome od zaposlenih, ili delegiraju zadatke ’podređenima’ (što i jeste u opisu njihovog posla).

Dobro je da se setimo s vremena na vreme šta pozicija na kojoj smo tačno podrazumeva i da se od nas i očekuje da vodimo tim ka ostvarenju zajedničkog cilja. Imajte na umu šta je misija vaše kompanije, organizacije, ili biznisa i koji su ciljevi koje treba da postignete, kao i date vremenske rokove – to će vam pomoći da donesete teške odluke koje se možda neće svima u organizaciji svideti, ali su za najveće dobro svih.

Razmislite kakvu asocijaciju pojmovi ’moć’ i ’autoritet’ izazivaju u vama. Da li vam ti pojmovi izazivaju nelagodu i otpor i ako je odgovor da, šta bi mogao da bude razlog? U kojoj sferi života možda predajete svoju moć i odričete je se? Da li ste osoba koja je dosledna sebi i koliku moć vladanja imate nad sobom? Koliko ste uticajni u svojoj profesiji i u svom okruženju? U kojoj sferi života treba da postavite bolje granice, asertivnije komunicirate i naučite da se bolje zauzmete za sebe?

Kako biste mogli da ojačate svoj autoritet u poslovnoj sferi, kao stručnjak u svojoj profesionalnoj niši, ili kao roditelj ili stariji član porodice? Kako bi jačanje vašeg autoriteta i vaše lične moći moglo da vam pomogne da budete bolji lider, aktivista ili roditelj?

Izvor: Sensa