KAKO DA GAJITE MLADI CRNI LUK NA PROZORSKOJ DASCI: Ne treba vam ni bašta ni mašta - samo nekoliko super saveta

Ne morate da imate vrt da biste gajili svoje povrće - ovo su tajne kako se gaji sočan i mirisan crni luk na prozorskoj dasci.

Shutterstock

Ne gaje biljke i povrće samo ljudi koji žive na selu. Poslednjih godina vlada trend bavljenja poljoprivredom u urbanim centrima – u dvorištu ili na terasi, ali čak i ako nemate ni jedno ni drugo, to ne znači da ovoga proleća nećete uživati u finim plodovima iz sopstvene bašte. A nju možete napraviti na prozorskoj dasci i gajiti crni luk. Imamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da gajite crni luk sa dugim, sočnim perjem, bogate arome i odličnog ukusa. Za početak, morate da se prošetate do pijace i kupite nekoliko sadnica crnog luka iz rasadnika.


Kako se gaji crni luk na prozorskoj dasci vaše kujne

  1. Zagrejte lukovice pre sadnje. To će im pomoći da se brže "probude" i počnu da rastu. Sat-dva pre sadnje lukovice prelijte toplom vodom (oko 30 °C).
  2. Obezbedite balans toplote i svetlosti. Što manje svetlosti luk prima, sobna temperatura treba da bude niža. Ako luku nedostaje osvetljenje a u kući je toplo, njjegovo perje će biti bledo, uvijeno i gorko. Optimalna temperatura za klijanje luka je od 16 do 18 °C, a za rast od 18 do 20 °C.
  3. Nemoje zakopati lukovice preduboko prilikom sadnje. Dovoljno ih je ukopati za jednu trećinu njihove visine. To će vam pomoći da vaš luk ima glatko i sočno perje.
  4. Uklonite prve listove koji izađu pre klijanja. To će doprineti da luk ujednačeno raste, a njegovo perje biće sočno i meko, a neće biti gorko.
Shutterstock 

Prateći ove jednostavne savete, moći ćete da odgijate divan luk na svojoj prozorskoj dasci, koji ne samo da će ukrasiti vašu kuhinju, već će biti izvor vitamina i odličnog ukusa. 

BONUS VIDEO: Inspirišite se šta biste još mogli da gajite u svojoj kući.

This browser does not support the video element.

Zasadite voće i povrće u svom domu  TikTok/ ideas.o

  Sensa/Z.A.