Hrizanteme donose sreću: Jesenje ruže cvetaju cele zime, svaka boja ima simboliku, a bela i lila su čarobnice

Hrizantema ili jesenja ruža je cvet jeseni za koji se veruje da u kuću donosi sreću i blagostanje. Jesenje ruže cvetaju cele zime, svaka boja ima simboliku, a bela i lila su čarobnice.

Shutterstock

Čak i ako nemate ogromnu baštu, postoji jedna jesenja biljka koja vam je apsolutno potrebna i koju možete videti svuda u ovo doba godine. Hrizantema ili jesenja ruža je cvet jeseni, veoma se lako uzgaja i veruje se da donosi sreću.

Hrizanteme su otporne na štetočine i bolesti, tako da nisu zahtevne. Dobro uspevaju i u saksijama i u baštenskoj zemlji. Imaju različite oblike, sa velikim i bujnim cvetovima ili cvetovima nalik na bele rade.

Hrizantema potiče iz Kine i najrasprostranjenija je u Aziji, gde važi za cvet koji privlači srećne okolnosti, veruju praktikanti feng šuija i drevnih kultura Dalekog istoka. Tamo se smatra da je povezana sa suncem i da nosi jang energiju. Zato je u mnogim azijskim zemljama hrizantema cvet sreće, a u njenu čast se u Japanu svake jeseni održava i Festival sreće.

Shutterstock 

Hrizanteme su cveće jeseni

Ovo predivno jesenje cveće je pristupačno i nije zahtevno. Jedino što je hrizantemama potebno jeste puno sunca i zaštita od vetra. Najbolje vreme za njihovu sadnju je od proleća do kasnog leta.

Da biste pravilno posadili hrizantemu, potrebno je da iskopate duplo širu rupu od saksije i postavite biljku u rupu tako da je kruna u nivou zemlje, ali ne dublje. Napunite rupu zemljom i vodom.

Shutterstock 

Kako se brinuti za hrizanteme u jesen

Hrizantemama nije potrebno mnogo vremena za negu, pa dodajte malo komposta kada ih posadite. Tada im možete dati đubrivo opšte namene. Hrizanteme redovno zalivajte, posebno kada ih prvi put sadite.

Da bi ovo cveće imalo bogatu krunu sa više cvetova, orezujte vrhove svake grane bilo kada od kasnog proleća do početka jula. Uradite to nekoliko puta u sezoni, ali najkasnije do sredine jula ili ćete odseći cvetne pupoljke.

Ako ih držite u saksijama, obavezno ih dobro zalijte tokom toplih i sušnih perioda jeseni. Saksije se suše mnogo brže od baštenske zemlje, pa redovno proveravajte da biste sprečili uvenuće.

Shutterstock 

Simbolika hrizantema

Budući da je veoma rasprostranjena širom sveta, hrizantema je dobila mnogo mnogo različitih značenja u okviru kultura gde se uzgaja. Potiče iz Kine, tako da je, kako smo rekli, njena osnovna simbolika – sreća.

U Americi se veruje da hrizantema izaziva pozitivna osećanja, poklanja se dragoj osobi i simbol je poštovanja i ljubavi.

U Japanu je dobila i svoje mesto na nacionalnom grbu i ima svoj dan – Festival sreće. Simbolizuje večni život, moć, sreću i bogatstvo. Dovodi se u vezu sa suncem jer se veruje da je nosilac jang energije i zbog toga krasi domove ili bašte. Takođe, veruje se da je hrizantema cvet sunca i simbol carske porodice.

Dok je na Istoku hrizantema simbol jeseni, jednostavnosti i lakoće života, u našim krajevima doduše, smatra se i "cvećem za mrtve", a veruje se da donosi mir i spokoj duši umrlih. U Evropi se hrizantema naziva i jesenja ruža.

Budući da su hrizanteme simbol dugog i bezbrižnog života i jedan od najlepših simbola optimizma, čim unesete ovo cveće u svoju baštu, život je odmah lepši, a sad znate da sa njima stižu pozitivna energija i srećne okolnosti.

Shutterstock 

Originalno zlatnožute boje, danas postoji hiljade različitih vrsta i boja, a sve imaju posebno značenje:

  • Bela hrizantema se dovodi u vezu sa istinom, jasnoćom misli i ispravnim odlučivanjem, pa je odlična za meditaciju.
  • Lila ili ljubičasta hrizantema simbol je otmenosti i plemenitosti.
  • Narandžasta hrizantema znak je topline i napretka.
  • Crvena hrizantema je znak ljubavi i strasti.
  • Plava hrizantema donosi smirenost i inspiraciju.
  • Žuta hrizantema je najtužniji simbol i znak neuzvraćene ljubavi.
Shutterstock 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako da negujete bambus, biljku koja privlači novac  TikTok/ thereseplants