U mnogim zemljama Božić ne može da se zamisli bez Panetone kolača- aromatičnog "slatkog hleba" od suvog i koštunjavog voća koji prelepim mirisima ispuni celu kuću. Evo šta je sve potrebno od sastojaka i ceo postupak pripreme. U kolaču mogu uživati i svi oni koji poštuju veganski način ishrane.
Sastojci su za veličinu kalupa od 30 cm
1 šolja = 2 dcl
Sastojci:
- 2 šolje pirinčanog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike mlevenog lanenog semena
- ¾ šolje kokosovog šećera
- 2 kašike kakaoa
- ½ kašičice đumbira u prahu ili sveže narendanog
- cimet, karanfilić, muškatni oraščić
- prstohvat soli
- 2 šolje seckanog suvog voća, orašastih plodova, kandiranog đumbira i kandiranog voća po želji
- 1 šolja soka od pomorandže
- ½ šolje kokosovog ulja (može i maslinovo)
- ½ šolje kokosovog mleka (može i bademovog)
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika ruma
Priprema:
Potopite voće i orašaste plodove u šoljicu soka od pomorandže preko noći. Sledećeg dana pomešajte sve suve sastojke u činiji. U drugoj posudi pomešati sve tečne sastojke i dodajte natopljeno suvo voće i orahe. Zatim polako sve zajedno dobro izmešajte, a zatim sipajte u podmazan kalup. Zagrejte rernu na 180 ° C. Kolač pecite oko 40 minuta, pa smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 15 minuta. Po želji možete ga preliti otopljenom čokoladom i posuti mlevenim orasima. Poslužite kolač kad se skroz ohladi.
Izvor: Sensa