Sremuš ili medveđi luk - samonikla biljka koja se po lekovitim svojstvima poredi sa belim lukom, sa kojim deli sličan intenzivan miris i ukus. Ova biljka se često koristi i kao prirodni lek za pročišćavanje krvi, a dobar je i za probleme sa lišajima, reumatizmom i gihtom. Svež se može dodati u salate, variva, možete ga fermentisati, ali i napraviti od njega pesto sos.
Recept za pesto od sremuš (za 4 osobe)
Sastojci:
- 2 veze sremuša
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašika pinjola
- prstohvat sveže mlevenog bibera
- 50-75 g parmezana
- so
Priprema:
Operite i iseckajte sremuš. Pinjole propržite u tiganju bez masnoće. Sremuš, ulje, parmezan i pinjole zgnječite i miksajte štapnim mikserom, pa pospite biberom i solju. Poslužite pesto uz testeninu ili uz pečeni krompir.
Izvor: Sensa