Iskoristite sezonu kajsija i napravite ove ukusne, aromatične i mekane mafine. Spremni su začas, a za vas je pripremala Vegetarijanka u kuhinji, Kristina Đorđević.
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 80 ml ulja
- 210 ml jogurta
- 300 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 g kajsija (mereno sa košticama)
- šećer u prahu
PRIPREMA:
U jednoj posudi pomešati prosejano brašno i prašak za pecivo.
Kajsije oprati, očistiti od koštica, i iseći na manje komade (kockice). Najbolje je da kajsije budu srednje mekoće, da ne budu tvrde i kisele. Odložiti sa strane.
U drugoj posudi viljuškom umutiti jaja, dodati šećer, i lepo sjediniti. Dodati ulje, sjediniti, pa zatim dodati i jogurt i lepo promešati. Toj smesi dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa sve dobro izmešati.
Na kraju, dodati iseckane kajsije, pa promešati.
U svaku rupu kalupa za mafine staviti papirne korpice i uliti u njih pripremljenu smesu.
Peći u rerni zagrejanoj na 180˚C. Kod mene su se pekli 20-ak minuta. Možete nakon 15 minuta, ako odozgo već imaju lepu rumenu boju, čačkalicom proveriti jesu li pečeni i iznutra. Ukoliko čačkalica izađe suva iz mafina, znači da su pečeni.
Pečene mafine ostaviti u kalupu 5-10 minuta, a potom ih izvaditi.
Pre služenja posuti ih šećerom u prahu.
Mafini su jako ukusni i topli i hladni, pa i sutradan. Kajsije se tako fino ispeku i omekšaju, pa izgleda kao da su mafini napravljeni sa džemom od kajsija. Divni su!
Izvor: Sensa/Vegetarijanka u kuhinji, Kristina Đorđević
BONUS VIDEO: