AKO IMATE PEGE I FLEKE OD SUNCA, PAZITE NA OVE STVARI: Dermatolog otkriva kako da negujete kožu tokom leta

Ako imate pegice na licu i skloni ste pojavi fleka od sunca, morate na to da obratite posebnu pažnju tokom letnjih meseci.

Shutterstock

Ako imate pege, morate zahvaliti svom DNK. Naime, prema dermatolozima, pege su genetske prirode. Međutim, niste rođeni sa njima (bebe npr. nemaju pege), ali rođeni ste sa genom i predispozicijom za njih. I dok vam je potrebno malo sunca da bi se pojavile pege, one nisu nužno znak oštećenja od sunca.

Sačinjene od melanina, pege su zapravo vrlo neefikasan sloj prirodne zaštite od sunčevih zraka, što objašnjava zašto ih imaju ljudi sa svetlijim tipom kože. U stvari, gen MRCI koji kontroliše prisustvo pega je isti onaj koji određuje crvenu kosu. Iako treba da prihvatimo svoje pege, takođe treba i da vodimo računa o svom tenu i zaštiti kože.

Dermatološkinja Debra Jaliman, daje savete o negovanju kože sa pegicama:

- Crvenokose i plave osobe imaju veću verovatnoću da će imati i razviti pege, jer obično imaju i svetliju kožu koja je sklonija opekotinama od sunca. Pege ili ne, važno je učiniti sve što možete da zaštitite kožu od sunca. "Opekotine od sunca su način na koji vaša koža reaguje na oštećenja izazvana UV zracima", objašnjava dr Jaliman. "Ovo oštećenje može uzrokovati bore, mrlje na koži i promene ćelija kože koje kasnije mogu postati rak kože."

- Ako imate kožu sklonu pegama, verovatno ste primetili da ove tačkice postaju izraženije i brojnije nakon što ste proveli neko vreme na suncu. Stoga, ograničite svoju izloženost suncu u periodu od 10 do 16 časova. Time ćete da smanjite pojavu dodatnih pega i zaštitićete se od negativnog UV zračenja. A ako tokom ovih perioda morate biti na otvorenom, obavezno koristite zaštitu od sunca. "Zaštita od sunca podrazumeva se kreme za sunčanje, šešire sa širokim obodom i odeću sa ugrađenim zaštitnim faktorom", objašnjava dr Jaliman, napominjući da bi dobra krema za sunčanje trebalo da ima zaštitni faktor 30 ili više, trebalo bi da bude vodootporna i da blokira i UVA i UVB zrake. "Preporučujem mineralne (ili fizičke) kreme za sunčanje umesto hemijskih."

- Ako imate pege, moraćete da prilagodite i rutinu nege kože. Prema mišljenju dr Jaliman, proizvodi na bazi retinola mogu biti nezgodni ako imate ovaj tip kože. Ona smatra da korišćenje retinola može učiniti vašu kožu osetljivijom na sunce, i dodaje da ako koristite formulu retinola, to bi trebalo da radite samo noću.

- Svako bi trebalo redovno da proverava svoju kožu zbog moguće promene mladeža ili drugih znakova raka kože. Međutim, osobama sa pegama može biti teže da utvrde koje smeđe mrlje su problematične. Po pravilu, dr Jaliman kaže da treba zapamtiti da su pege ravne, nisu podignute, izgledaju preplanulo ili svetlo braon, i generalno se ne menjaju u veličini i granicama. Takođe su leti tamnije, a zimi svetlije. S druge strane, mladeži su podignuti i vremenom se mogu promeniti. Pratite sve mladeže na koži radi promena koristeći ABCDEakronim: asimetrija, ivice su nepravilne, boje su različite, prečnik raste i rast mladeža. Odmah pozovite svog lekara ako primetite bilo koju od ovih promena, jer mogu biti znaci raka kože.

Izvor: Sensa