"Suze su poput oluje; posle njih čovek je uvek mirniji.'' ~ Turgenjev

Svake godine, ulazak tranzitnog Sunca u astrološki znak Raka se poklapa sa najdužim danom u godini i astronomskim početkom leta na severnoj hemisferi. Zato 0* Raka označava prvi zaista topao i sunčan dan, kada nas najmanje interesuje rad, a najviše uživanje.

10 stvari na koje svi zaborave kad odrastu: evo kako da celog života budete dete u srcu...

Rak je kardinalni znak, koji pripada vodenom elementu, a vladajuća planeta mu je Mesec. U astrologiji se voda poistovjećuje sa emocijama. Kod svih vodenih znakova emocije su vrlo izražene.Vodeni znakovi su vrlo osetljivi, intuitivni, brižni, maštoviti i pomalo tajanstveni. Oni imaju bogat unutrašnji život, svet stvoren samo za sebe.

Znak Raka predstavlja dubinu tj. najdublju vodu, Rak označava i život sam po sebi. Simbolički, Rak je fetus, materica, hrana, zaštita, čuvanje, sigurnost. Rak je i majka, dom, porodica, istorija, tradicija, koreni, društvene i moralne vrednosti. Rak poseduje izražen osećaj pripadnosti nekome ili nečemu, recimo pripadnost određenom narodu ili naciji, gradu, porodici...

Rak takođe predstavlja kišu, romantiku, povlačenje, izolaciju, sećanja (memoriju). Vlada vodom za piće,osećajem gladi i svim osnovnim (alimentarnim) potrebama. Vezuje se i za našu primarnu porodicu. Rakovi su izuzetno vezani za kuću i porodicu, bitno im je da oni sami, a i svi oko njih, znaju ko su i odakle potiču. Rakovi imaju izrazen majčinski, ili bolje rečeno, roditeljski, instinkt, jer bez obzira na pol, izuzetno su zaštitnički raspoloženi prema ljudima koje vole.

U našem natalnom horoskopu, gde nam se nađe znak Raka- tu je naša najdublja intima i ono što nas najviše raduje i boli. Tu nam je "dom", tj. tu se osećamo najsigurnije, za to područje života vežemo uspomene i u vezi tog područja izražavamo najjače emocije (pozitivne ili negativne).

PageBreak

Iskrena osećanja su put ka srećnijem životu

Kakav god da je ostatak karte, svaki Rak (u znaku ili podznaku), jednostavno ne može da sakrije emocije, te će biti pomalo: rezervisan, preemotivan, maštovit, savestan, tradicionalan, senzibilan, saosećajan, oprezan, nostalgičan ,patriota, vezan za kuću, imovinu, imanje i roditelje.

Ako ste rođeni u I dekadi Raka (21. jun - 30. jun): Ovo je slika malog deteta (do 4 godine), Vi ste jako osetljiva bića, najmirniji i najljubazniji od svih, previše pitomi i neiskvareni, spremni da pustite suzu za svaku sitnicu. S druge strane, ovo je najplodnija dekada Raka, što je svakako dobro za finansije, gradnju nekretnina i brojno potomstvo.

Kako da zamolite anđela za pomoć: kratak i emotivan put od vere do rešenja problema...

Ako ste rođeni u II dekadi Raka (1. jul - 11. jul): Kako je ovo dekada Škorpije, Vi ste posebno kategorični i ekstremni u različitim situacijama, posebno kada je izražavanje emocija u pitanju. Na primer, ovo je izjava ,"mrzim kišu iz dna duše'' i slično. U ovoj dekadi rađaju se odlični bankari, fizičari i lekari.

Ako ste rođeni u III dekadi Raka ( 12. jul - 22. jul): Ova dekada se vezuje za znak Riba, pa se ru rađaju zanesenjaci, sanjari, slikari, pesnici, i generalno talentovani umjetnici, koji se ne snalaze baš najbolje u svakodnevnom životu, te traže što kreativniji način da se izraze.

Topografski, Rak je svaki izvor, vrelo, jezero, bazen ili banja. Rak je i Kanada (pa i Velika jezera), Holandija, Južnoafrička Republika, Malta (jer i ostrva su u simbolici Raka). Rak je i Ohridsko, Bledsko, Ženevsko ili jezero Viktorija u Africi.

U okviru doma, znak Raka predstavlja trpezariju, ali Rak se vezuje i za prozore, ogledala i ostale staklene predmete. Boje koje se vezuju za znak Raka su bela, srebrna, bež, svetlo siva i prozirno plava.

U astromedicini, pored našeg opšteg psihičkog i emotivnog stanja, znak Raka se vezuje i za grudi, želudac, matericu, promet vode u organizmu, hormone, limfu, likvor i genetski nasledne bolesti.

Živeti život kao Rak (ili sa jednim Rakom) definitivno nije lako, jer i najmanji pokret može da pokrene oluju i uzburka more emocija, ali bez znaka Raka ne bismo znali kako je to biti okupan iskrenim emocijama i osetiti najtoplije dodire.

Astrolog: Miloš Tomić