Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Emotivna inteligencija u astrološkoj analizi: kako prepoznati emocionalno snažnu osobu

Nivo obasjanosti Meseca zracima Sunca govori o usklađenosti radosti i radovanja, ljubavi i osećanja, motivacije i osećaja sigurnosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Biti svestan sopstvenih i tuđih emocija, mogla bi biti najkraća definicija Emotivne Inteligencije. Svesnost bi podrazumevala obraćanje pažnje u datoj situaciji i delovanje u skladu sa tim.

Astrološkim rečnikom rečeno to je nivo obasjanosti Meseca zracima Sunca. To je usklađenost radosti i radovanja, ljubavi i osećanja, motivacije i osećaja sigurnosti.

Popularizaciji pojma emotivne inteligencije najviše je doprineo Daniel Goleman koga je istraživanje dvojice naučnika (Džona Majera i Pitera Saloveja koji su prvi formulisali koncept Emotivne Inteligencije) motivisalo da svoju knjigu tako naslovi, pokrenuvši novo razdoblje u psihologiji. Goleman je emotivnu inteligenciju definisao kao sposobnost prepoznavanja sopstvenih i tuđih emocija sa ciljem lične motivacije, kao i za prepoznavanje raznolikih kako sopstvenih tako i tuđih emocija u različitim odnosima.

Kreator termina "emocionalna inteligencija" Daniel Goleman: Evo šta je bitnije i od novca i od IQ...

Naučna definicija emocije opisuje kao psihološko stanje koje se javlja pre spontano nego kroz svesnu nameru i ponekad može biti propraćeno fiziološkim promenama.

Ima onih koji kažu da su emocije energija u pokretu. Ako je tako, u kom pravcu se kreću i šta im je cilj? Šta pokreću i kako se to manifestuje? Znamo da energija samo menja oblik, u kom promenjenom obliku će se manifestovati? Udobnom ili neudobnom po natusa i njegovu okolinu?

Vidimo da emocije imaju fizičku manifestaciju (sledio sam se od straha, pregoreo sam od želje, tresem se od uzbuđenja...) Dakle, emocija se razliva po telu i uzrokuje fizičku manifestaciju. Za ovu tvrdnju postoje i naučni dokazi koji ukazuju da su razne emocije povezane sa različitim delovima tela.

Međutim, naučnici ne mogu da se slože oko tačne formulacije emotivnog doživljaja, te su ga sveli na tri pojma: motivacija, emocija i raspoloženje. Koja god definicija da se primeni astrološka simbolika iskazana je Suncem i Mesecom.

Sunce je u astrologiji simbol života, unutrašnje motivacije i volje. Kreativnost, koja se takođe pripisuje njegovoj simbolici, vezana je za sposobnost i svest natusa da kreira sopstveni život u kojem je on centralna figura i glavni akter. Kroz princip Sunca emituje se sposobnost ka iskazivanju ljubavi. Ukoliko je njegov princip ugrožen, natus stremi preteranoj potrebi da bude specijalan, ponosan ili arogantan.

U astrologiji, Mesec predstavlja naš emotivni utisak svakog proživljenog trenutka, ali i sećanje na prošloživotne osećaje sa kojima se rađamo, a koji boje svakidašnjicu. U tim utiscima sabrana su i sećanja predaka, a što savremena nauka sve češće pominje kao mogućnost prenošenja trauma i snažnih emocija putem genetike. Takođe, Mesecom je prikazana inteligencija, ona mogućnost kombinovanja ponuđenih i neponuđenih rešenja i iznalaženja povoljnog ishoda.

Pre svega toga, Mesec predstavlja rano detinjstvo tokom koga se stiču utisci o ličnoj bezbednosti, stabilnosti, prihvaćenosti, samopouzdanju i autentičnosti. U tom periodu, bezazlenost dečije duše predstavlja plodno tlo na kome se može posejati radost ili strah, sigurnost ili strepnja, krivica ili ljubav. Nezadovoljene potrebe Meseca u ranom detinjstvu rezultiraće preosetljivošću natusa ka spoljnim uticajima. Stanje preplašenosti i izgubljenosti ima parališući efekat, baš kao kada biste se našli u gomili ljudi koji nešto viču ali na jeziku koji ne razumete. Taj osećaj nesigurnosti se tokom vremena može umanjiti, a ove osobe najteže razdoblje svog života prolaze u mladosti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj