Nakon što je u znaku Jarca utvrdio i sistematizovao svo znanje prikupljeno na svom putu započetom iz semene forme u znaku Riba, Merkur je ušao u znak Vodolije gde zaokružuje svoj put otkrivanja, sakupljanja i prenošenja znanja i informacija. Kako je sačuvao u materijalnoj formi sve ono što je svrha intelekta, Merkur u znaku Vodolije zaokružuje sopstvenu svrhu tako što odlazi korak ispred i prelazi granicu materijalnog i formalnog znanja, čime postaje slobodan da deluje nezavisno od onoga što je prethodno skupio i sistematizovao i da pronalazi nove puteve i načine koji će mu omogućiti da postane inovativan.

Merkur je ovde u svetu ideja gde povezuje na neobičan način ono što već zna sa novim putevima za istraživanje nepoznatog. On je povezan sa svetom ideja iz koga dobija iznenadne i neočekivane bljeskove inspiracije, nalazi nove načine da ono što je spojio i sistematizovao kao znanje poveže i objedini na neki novi i funkcionalniji način, ubacujući uvek nešto novo i drugačije, čime obogaćuje sebe i postaje pronalazač, inovator, neko ko je zapravo sasvim u koraku sa sasvremenim trendovima. Većina sistema znanja potiče iz prošlosti i oslanja se na prošlost i tradiciju na ono što je već mnogo puta provereno i što pruža sigurnost, a to vremenom postaje sistem koji više ne moža da se razvija i polako odumire, postaje nefunkcionalan.

Horoskop za čudesnu energiju pomračenja Meseca: evo koji horoskopski znakovi treba posebno da budu na oprezu (od 31. januara 2018.)

Um prosečnog čoveka to neće primetiti jer je zaokupljen pitanjima sigurnosti. Merkuru u Vodoliji sigurnost nije potrebna. On je već ima i sada se upušta u novi svet, odlazi iza granice tradicionalnog uma i logike i počinje da shvata da postoji i neka druga logika koja izmiče opažanju prosečnog uma. On ovde shvata da postoji jedno nepregledno polje informacija koje nisu povezane logičkim redosledom, a koje i pored toga imaju neku svoju čudnu logiku. I to je ono što ovog Merkura fascinira. On ovde više nije ograničen, već može da bude potpuno razigran, sasvim u pokretu i da svoju radoznalost može da zadovolji bez opasnosti da ga to odvede u neželjenom smeru.

Vodolija je znak koji odražava funkciju talasa i tako Merkur ovde ulazi u polje gde svoje ideje povezuje sa idejama drugih ljudi i gde se talasna frekvencija njegove ideje poklapa sa frekvencijom nekog ko ima sličnu ideju, pa tako mnogo lakše dolazi do neverbalne razmene informacija i razrade jedne ideje na različite načine koje često dovode do sličnih krajnjih rezultata čak i ako se osobe koje rade na ostvarenju određene ideje nikada nisu videle niti upoznale jer su fizički prilično udaljene jedni od drugih.

PageBreak

Mudrost i snalažljivost

Merkur u Vodoliji predstavlja fleksibilan i efikasan um koji uspeva da brzo i lako promeni frekventne opsege moždanih talasa i prelazi iz jednog u drugi u skladu sa zahtevima realnosti. On u jednom trenutku može da učestvuje u važnom razgovoru koji od njega zahteva koncentraciju i pažnju potrebnu da bi primio i zadržao određenu informaciju, rešio nekakav problem, zadatak, računsku operaciju i slično, da bi već u sledećem trenutku prešao u stanje relaksacije i nefokusirane pažnje, što mu omogućuje da se posveti nekom vidu kreativnih aktivnosti.

Odmah nakon toga može opet da promeni frekvenciju moždanih talasa i uđe u stanje gde mu na pamet padaju dobre ideje bez svesne cenzure, što mu olakšava da oživi sećanja, fantazije i asocijacije. Ovakav Merkur lako ulazi iz stanja visoke i budne moždane aktivnosti u stanje niske aktivnosti i sna jednostavnim i lakim menjanjem svojih moždanih talasa. Naravno, njemu je lako da iz stanja niske moždane aktivnosti ubrza svoje moždane talase kada je potrebno da se uključi u spoljašnju sredinu, kada je opet potrebno da se koncentriše, prima informacije, uči i pamti.

On je sposoban da ove prelaze iz jednog u drugo moždano stanje dovede do savršenstva, a ono što ga posebno odlikuje u svemu tome je njegova sposobnost da upravo po principu simbola talasa u znaku Vodolije različite aspekte neke ideje ili problema na čijem rešenju radi dovede u zajedničku vezu i organizuje u celinu. To je ono što se stručno naziva povezujućim ritmom, a što je veoma bitno za vrhunsko izvođenje, na primer u sportu, muzici, učenju.


Ove sposobnosti koje ima Merkur u Vodoliji omogućuju mu da uskladi svoje aktivnosti sa svojim željama, a to je vrlo blisko pojmu genijalnosti. On to čini na samo sebi svojstven, jedinstven i originalan način. Time se ne uklapa ni u kakve šablone, već iskače iz svih šablona, deluje ekscentrično. Ali on nikako nije ekscentričan. Često se upravo za znak Vodolije pogrešno misli da odstupa od centra, ali on funkcioniše po principu talasa koji se privlače i međusobno usaglašavaju po principu sličnosti. Merkur u Vodoliji to odlično poznaje i on ovde ima potpuno stabilno znanje, sasvim jasno obrađene i usvojene informacije. On nije nimalo kriv zbog toga što je takav vid znanja i brze obrade informacije dostupan samo njemu jer je stigao do kraja svog evolutivnog puta.

Mesečni horoskop romansi i strasti: ljubavni horoskop za februar 2018. godine

Svi koji su na negde na prethodnim etapama još uvek nemaju dovoljno centrirano i stabilno znanje, njihovi umovi su još uvek u fazi razvoja i delimično nestabilni, nedovoljno centrirani. Zbog toga Merkur u Vodoliji odlično razume informatiku i rad kompjuterskih procesora jer on sam radi na sličnom principu. Merkur u Vodoliji je u mogućnosti da, isto kao i kompjuterski procesor obavlja vrlo komplikovane operacije za vrlo kratko vreme tako što prebacuje podatke s jednog memorijskog mesta na drugo i vrlo lako se prebacuje s jednog na novi set instrukcija. To sam već na sličan način opisao u delu teksta gde ovaj Merkur lako i brzo menja frekvenciju svojih moždanih talasa i gde se povezuje sa poljem sličnih ideja koje dolaze od različitih ljudi.

Merkur u Vodoliji je potpuno svestan svojih potreba i tu nema nikakvih dilema u pogledu toga da on zaslužuje da ih ima ostvarene, pa se najviše angažuje upravo u tom pravcu da nađe nove, originalne i efikasne načine da zadovolji sopstvene potrebe, jer mu je jasno da je to jedini način da zaista ispuni svoju svrhu. Neko može pogrešno misliti da je Merkur u Vodoliji sebičan zato što mu je prioritet da zadovolji sopstvene potrebe, ali kada mu pođe za rukom da se ovde kompletno ostvari, zaokruži svoj put i ostvari svoju svrhu, on tu svrhu prenosi principom talasa na sve ostale jedinke spremne da prihvate novi kvalitet, pa samim tim tu nema nikakve sebičnosti, već naprotiv, iz ovog se vidi sva Merkurova humanost u ovom znaku.

Vodolija iznad svega jeste human znak, znak ostvarenog čoveka i Vodolija Merkuru omogućuje da spozna kako potrebe i interesi normalnog, odraslog i zrelog ljudskog bića na najbolji način mogu biti zadovoljene ako se čoveku dozvoli maksimalna sloboda, uz odgovornost za odabir ciljeva i sredstava kojima će te ciljeve postići. To je najvažnija lekcija koju nas Merkur u Vodoliji uči zatvarajući svoj evolutivni put i uzdižući nas na nivo potpuno svesnog čoveka koji je sada oslobođen od svih nižih nagona, na sliku i priliku svog tvorca.

Izvor: Astrosymbolica