"Ono što je super u vezi sa astrologijom jeste što se odnosi na svakoga na planeti Zemlji, bez obzira na to gde se nalazi. To je kosmička vrsta realnosti", kaže na početku svoje nedeljne astrološke prognoze Kaypacha Lescher. "I ovo je vrlo kosmičko vreme – pomračenje Sunca." To će pomračenje Sunca – koje se događa 13. jula u 3 i 48 časova – pratiti pomračenje Meseca, koja će, za razliku od pomračenje Sunca, koja je delimična, biti potpuna. Nakon nje sledi još jedno delimično pomračenje Sunca.

"To je ciklus koji se događa svakih šest meseci, kad Sunce prolazi preko Mesečevih čvorova", objašnjava poznati astrolog. Sada Sunce prelazi preko severnoga Mesečevog čvora. A kada Mesec dolazi na vlastiti severni čvor, naročito je moćan. ("Bilo koja planeta kada dolazi na svoj severni čvor je vrlo moćna", objašnjava Kaypacha.) I tada blokira Sunce. Na pomračenje se gleda kao na vreme nepredvidljivih i neuobičajenih zbivanja.

"Osećam da se sada događa mnogo kolektivne energije i možemo osećati kako naše sudbine oblikuju spiritualne sile koje su van naše svesne kontrole, menjajući našu sudbinu, menjajući put našeg života", kaže Kaypacha, poredeći jul i svgust ove godine sa prolaskom kroz iglene uši. Jupiter je nakon razdoblja retrogradnoga hoda ponovo krenuo napred, ali Saturn je i dalje retrogradan i biće sve do avgusta.

Zato će septembar i oktobar biti meseci kada ćemo ponovo moći napredovati i kada će situacija biti puno smirenija nego sada, kada nam nepredvidljivost naglašava Mars, koji je u konjunkciji s južnim Mesečevimčvorom u kvadratu sa Uranom. Iznenadni, nepredviđeni događaji, nepredvidljivi ljudi, potresi, vulkanske erupcije, nezgode i nesreće... čudne se stvari događaju. "Ovo je vreme kada treba biti oprezan", upozorava Kaypacha. "Treba voziti oprezno, leteti oprezno, biti oprezan sa rečima, sa drugim ljudima..."

PageBreak

Horoskop za vikend: kako se menja naša budućnost zbog vladavine retrogradnog Saturna
Foto: Unsplash/ Joshua Harvey horoskop-za-vikend-kako-se-menja-nasa-buducnost-zbog-vladavine-retrogradnog-saturnaa

Vatrena energija Lava

Sad se možemo osećati rastrzano između polova Mesečevih čvorova: energije Vodolije, u kojem su Mars i južni čvor, energije oslobađanja, sve je izvan tela, globalno – i šire od toga, te dinamične vatrene energije Lava, koji je sad i ovde ostvaruje stvari koje naumi.

Taj je osećaj rastrzanosti pojačan tokom ovog mladog Meseca u Raku zbog naglaska na vlastitim osećanjima, pogotovo s obzirom na prošlonedeljni veliki trigon Sunca, Jupitera i Neptuna u vodenim znakovima i trigon s Neptunom u Ribama. A neki su od tih osećaja podstakli su i želju za uranjanjem duboko u svemir, u astralne svetove, ezoterično, želju za sanjanjem, za begom i različitim načinima izbegavanja suočavanja sa stvarnošću.

Sve to podstiče Neptun, koji je već dugo u trigonu s Jupiterom. A sad imamo Veneru, Saturn i Uran u zemljanim znakovima, koji donose uzemljenje, stabilnost, ozbiljnost, ponekad i težinu i pesimizam. I možemo se osećati rastrzani između ta dva sveta – onoga koji želi sve pustiti, predati se, pobeći, plutati i onoga koji ističe da imamo posao koji moramo obaviti, svoje odgovornosti i obaveze.

"Ono što sada moramo učiniti jeste da budemo u sredini, u ravnoteži, ne ići previše van ni previše unutra; ne ići previše gore ni previše dole, ne ići previše u svetlost, ne ići previše u tamu... Ovo je vreme razvijanja karaktera. 'Ja razvijam karakter. Ja odlučujem ko sam i ko želim da budem. Ja stvaram sebe prema slici za koju verujem da je moja najbolja verzija'", kaže Kaypacha. Vraćajući se na Mesečeve čvorove, objašnjava kako je Vodolijina uloga putem prosvetljenja naći idealnu verziju ono što želimo od svoje budućnosti – ali i svetske budućnosti.

A Lavov je posao stvaranje toga, davanje oblika, ekspresije tom idealu, njegovo ostvarenje. Pritom se nosimo i sa silama prošlosti, inercijom, onim što želi poraziti taj kreativni impuls, a što će na površinu izvući pomračenje. Vreme je da se bude budan, sjestan, pažljiv, oprezan – ali bez povlačenja, skrivanja... Treba biti budan i dalje ići napred. Nije vreme za odustajanje i predaju. Vreme je da kažemo: "Ovo je ono što želim, izdržaći i ostvariću ono što želim!"

Prilagođeno sa: Sensa.hr