Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji je vaš podznak - kako horoskopski znak ascedenta utiče na ostala tumačenja vašeg horoskopa

Znak u kome se podznak nalazi krije ključeve za pravilno razumevanje i otkrivanje najvećih tajni koje ostali fenomeni horoskopa nose.

  Izvor: Adria Media Serbia

Sećam se, negde krajem osamdesetih, na pitanje „koji je znak u podznaku”, drug mi je odgovorio: „U podznaku?! Pa kada su to izmislili?”

Tada je astrologija tek počela da se šunja ovim prostorima, nije bila pristupačna kao danas, a u medijima se pojavljivala sa naznakom rezervisano za sujeverne. Jedva da smo znali koji smo znak u horoskopu, dok danas, majke na porođaju insistiraju na tačnom vremenu, popularni kvizovi redovno imaju pitanja iz astrologije čime je svrstavaju u domen opšteg obrazovanja i gotovo svi znamo šta smo u podznaku!

S obzirom da je razumevanje onoga što nosimo u sebi bitno da bismo osvestili na pravi način svoje potencijale, možda je pravi trenutak da malo dublje dotaknemo snagu podznaka.

Najpre, šta je podznak?

Zamislite da stojite na prostranoj livadi i gledate u horizont. Sunce, koje se pred vama pojavljuje i iza vaših leđa zalazi, kreće se putanjom koja se zove ekliptika. U samo jednoj tački, ekliptika i horizont se seku. Kada se i Sunce nađe na toj tački – rađa se novi dan, to je trenutak izlaska Sunca koji varira u zavisnosti od mesta posmatranja. U Africi i u Srbiji Sunce neće izaći istog trenutka – i to je jasno.

Međutim, za posmatrača sa Zemlje, ne kreće se samo Sunce, već čitav nebeski svod, jer usled zemljine rotacije oko svoje ose u kojoj ona napravi ceo krug za 24 časa, nebo u koje gledamo sa svog prozora tokom dana, nikada nije isto. Samim tim, iako će za nas tačka preseka horizonta i ekliptike biti uvek na istom mestu, nebeski svod u koji tada u stvari gledamo – nije isti. On se pomera. Kreće. Tako će se pred nama smenjivati Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpion, Strelac, Jarac, Vodolija i Ribe, a znak u kome se ekliptika i horizont dodiruju na Istoku (jer oni imaju još jednu tačku preseka na Zapadu) je tačka vašeg Ascendenta, ili podznaka. Tačka vašeg rođenja, koja je definisana časom i mestom rođenja (tj, mestom posmatranja horizonta).

Još su stari Egipćani znali za podznak. To znamo zahvaljujući ocu moderne egiptologije, Šampolionu, koji je negde početkom 19. veka u grobnici Ramzesa V otkrio papirus sa tabelama satnica koje su pokazivale koje će se sazvežđe i kada nalaziti na istočnoj strani neba i to za svaki dan svakog meseca u godini. Ostaje tajna kako su Egipćani došli do ovog proračuna, ali možemo pouzdano reći da su svakako znali za moć podznaka i njegovu veliku ulogu u izračunavanju horoskopa. Koja je uloga podznaka u horoskopu?

Kraljevstvo naše volje i trijumfa

Podznak (ascendent) je početak svakog horoskopa. Znak u kome se podznak nalazi krije ključeve za pravilno razumevanje i otkrivanje najvećih tajni koje ostali fenomeni horoskopa nose. Zahvaljujući njemu određujemo ko se rodio, sa kakvom snagom, vitalnošću, zadatkom i potrebama. Međutim, svemir ne želi da ova igra bude tako laka. Pa je zapravo najteže – živeti svoj podznak. Mnogo je lakše ušuškati se u ego, snagu, jasnoću sunčevog znaka (znak u kome ste rođeni), a koji nam otkriva šta je to čime vladamo i nad čime imamo moć, koja je to oblast u kojoj nas čekaju aplauzi i pohvale, gde je kraljevstvo naše volje i trijumfa. Za sve to vreme, podznak duboko skriven (a zapravo neotkriven) u nama ćuti i čeka da se zapitamo - da li je to stvarno dovoljno?  Jer, suština vašeg bića biće određena upravo podznakom, a vaš horoskopski znak – samo će prikazati na koji način i gde vi tu najdublju potrebu svog postojanja možete najbolje da realizujete.

Na primer, možda ste rođeni u znaku Blizanaca, i još u detinjstvu bili izuzetno bistri, komunikativni, imali primetno jaku memoriju, bili brzi, vešti, razigrani i snalažljivi i gotovo da vam ništa nije bilo teško. Hvalili su vas zbog svega toga od samih početaka i roditelji i nastavnici, kasnije – drugi vas po tome pamtili, divili vam se. Ali, šta ako je podznak u Jarcu? Znaku patnje, odricanja, askeze, svesti o vremenu, neminovnosti koja se odnosi na moć prihvatanja i iz koje proizlazi ozbiljnost, odgovornost i nadasve – volja. U ovom slučaju, jasno je da je sva inteligencija, elokvencija, moć komunikacije i lakog učenja data za jedan vrlo težak, dugačak i neprohodan put, koji zahteva strpljenje, razumevanje vremena, i pre svega prihvatanje patnje, trpljenja, odricanja i svega što se u životu pokaže kao neminovno.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj