Ako ste sada u ranim 40., pod uticajem ste izuzetnih planetarnih energija koja će se pojaviti još samo jednom u vašem životu, sredinom 80. godina. Nije reč samo o tačkama preokreta, već i o najvažnijoj raskrsnici našeg života – odluke koje donesete sada, pratiće vas kroz ostatak života. U ovom periodu svog života najviše se trebamo čuvati stresa.

Određene godine našeg života naše su najveće raskrsnice, puna nedoumica, naglih preokreta i odluka za koje treba imati hrabrosti. Prekidamo dugogodišnju vezu, zasnivamo brak, mijenjamo posao, postajemo roditelji, činimo izbore kojima radikalno menjamo dosadašnji smer kretanja.

To su obično periodi u kojima nam nije baš sasvim jasno šta nam donosi sutra i šta možemo očekivati. Kada se nalazimo na raskrsnici ispred nas je najmanje dva, ako ne i više puteva. Koji izabrati i kakve to veze ima sa astrologijom i zvezdama iznad nas?

Prema astrološkim zapisima, tokom života nailazimo na tri najveće životneraskrsnice koja se događaju u kasnim 20., ranim 40. i kasnim 50. godinama.

U godinama između, pre i posle, susrećemo se sa nizom manjih tzv. tački preokreta, a svaka od njih priprema nas za onu koja sledi.

Zamislite da je vaš život poput okeanskog talasa koji se penje i penje, sve dok ne dosegne svoj vrhunac, a potom počinje njegova silazna putanja prema poziciji odakle je i krenuo i opet ispočetka.

Vrhunac tog talasa je, u prenesenom značenju, glavna tačka preokreta u našem životu. Pogledajmo kako to izgleda sa astrološkog gledišta.

Dve glavne planete koje učestvuju u tim ključnim ciklusima našeg života su Saturn i Uran, Jupiter sve to verno prati Neptun i Pluton. Krenimo od Urana, u astrologiji planete promena, kojem su potrebne 84 godine da obiđe jedan krug oko Sunca.

Prosečan život čoveka traje oko 84 godine. Slučajnost? Mislimo da nije. Uran je planeta života. Istina je da se Sunce smatra nosiocem životne sile u Zodijaku, ali Sunce predstavlja način na koji živimo život, a koji se nalazi pod nadzorom Urana. Uran je bučan alarm, zvono za uzbunu, indikator velikih, ponekad i silovitih transformacija. Svakih sedam godina on mijenja astrološki znak i tada nas obično opsjedaju pitanja u stilu – što i kako dalje?

Krize koje izaziva Uran, nose klicu oslobođenja, ostvarenja samostalnosti, on ruši dotrajalo da bi se izgradilo novo, a cijeli taj proces nije uvijek jednostavan.

Saturnu je potrebno oko 29,5 godina da pređe orbitu oko Sunca i taj kraj jednog i početak drugog ciklusa, koji se obično događa oko 28 ili 29 godine života, a poklapa se sa Saturnovim povratkom, koji označava prelazak tranzitnog Saturna preko mesta u horoskopu gde je bio u trenutku svog rođenja.

U tim godinama obično provodimo barem jednu važnu odluku od velikog značenja. On urušava sve što je ‘potrošeno’, nekvalitetno ili nema više smisla za naš život. Nije neobično da loši i nekvalitetni brakovi ne uspevaju preživeti sedmu godinu braka. Saturn obično aktivira pitanja vezana uz autoritet, odgovornost, očinsku ulogu i sazrevanje.

Iznenadni darovi

Jupiteru je, za razliku od prethodna dve planete, potrebno 12 godina da pređe ceo put oko Sunca, i budući da je mnogo brži u kretanju od svojih prethodnika, njegovi efekti na naš život nisu uvek toliko snažni i uticajni. Često donosi iznenadne blagoslove, dobitke, zaradu i sreću.

Pokušajte da se prisetite šta se događalo otprilike svake 12. godine pa do danas. Mogli biste doći do zanimljivih otkrića. Iskoristite njegovu dobrobit kako biste oplodili svoje ideje, ostvarili svoje snove, kako biste se razvijali i rasli.

Dolazimo i do dve poslednje planete, Neptuna i Plutona. Neptunu je potrebno 165 godina da napravi svoj krug oko Sunca, što znači da njegove značajnije aspekte osećamo u proseku svakih 14 godina. Neptun nas obično usmerava prema duhovnosti, s njim stvaramo svoje snove, maštoviti smo, ali isto tako nam može oduzeti i čvrsto tlo pod nogama, pa bežimo u iluziju kako bismo se zaštitili od teških izazova stvarnosti.

Pluton jednu putanju oko Sunca okonča nakon 248 godina i njegove značajne aspekte osećamo svake 21 godine života. Nemoguće je pobeći njegovoj snazi, primorani smo na radikalne promene i transformacije, slamamo samonametnuta ograničenja i pronalazimo unutrašnju snagu za koju nismo ni znali da je posedujemo.

PageBreak

Tokom života svako od nas prolazi kroz 3 ciklusa SUDBINE: saznajte u kojem ste ciklusu sada i šta vas očekuje u budućnosti
Foto: Shutterstock tokom-zivota-svako-od-nas-prolazi-kroz-3-ciklusa-sudbine-saznajte-u-kojem-ste-ciklusu-sada-i-sta-vas-ocekuje-u-buducnosti

Detinjstvo

Prvih pet godina života potpuno smo nesamostalni i zavisni od roditelja. Ne donosimo odluke, i ne udaljavamo se od roditelja. Potrebna nam je pažnja i briga odraslih.

Između pete i sedme godine života, pomalo iskoračujemo iz poznate sredine, ulazimo u jedan novi svet, svet nepoznatog i neistraženog, što je naročito potencirano polaskom u školu. Tada se događa prva tačka preokreta u kojoj Saturn, Uran i Jupiter vode glavnu reč.

Uran nas uvodi u novi svet koji je potpuno različit od dosadašnjeg, dok nas Saturn uči kako da se uklopimo u taj svet, pronađemo svoje mesto u njemu te kako da preuzmemo i nosimo se sa novim obavezama. Jupiter nam otkriva područje novih informacija i obrazovanja.

Tinejdžersko doba

Između 12. i 15. godine života Saturn je već prešao pola svog puta oko Sunca, ulazi u opoziciju sa svojom natalnom pozicijom, dok je Jupiter obišao ceo krug, dok Uran pravi značajni aspekt prema natalnoj poziciji. Ne začuđuje što je adolescencija vrlo izazovno i zahtevno razdoblje. Po prvi put želimo samostalno donositi odluke, separatisati se od roditelja, želimo biti i odrasli. Odluke koje donosimo u tom periodu mogu značajno uticati na našu budućnost.

Uran nas izvodi iz sveta detinjstva, budi svest o vlastitoj seksualnosti. Saturn povećava osećaj odgovornosti, saznajemo uzročno posledičnu vezu između uzroka i posledice. Pun krug Jupitera označava i ulazak u srednjoškolsko doba i nastavak obrazovanja.


Dvadesete i tridesete

Punimo 18 godina, ulazimo u period punoletstva, sa navršenih 21, shvatamo da ne možemo više zavisiti od roditelja. To je vreme kada razmišljamo o napuštanju porodičnog gnezda. Uran skida sa nas roditeljsku mrežu, oslobađa nas njihovog patronata, dok nas Saturn primorava da hrabrije zakoračimo u svet odraslih i preuzmemo nove odgovornosti, neki upisuju fakultet ili se zapošljavaju.

Kao posebno značajan period ističu se kasne dvadesete (28./29. godina života) koje se obično odvijaju pod patronatom Saturnovog povratka, a što znači da se ta planeta vraća na mesto na kojem je bila u trenutku našeg rođenja. Tada se obično događa nešto značajno, nešto što pamtimo ponekad i celog života.

Neki ulaze u brak, drugi prekidaju dugu vezu i okreću novo poglavlje u ljubavnom životu, na poslovnom planu su takođe moguće velike odluke; od promene posla do napredovanja.

U istom tom periodu Uran je obično u trigonu sa svojom natalnom pozicijom i povećava naš nagon prema promeni i uliva vam veru da će sve biti u redu. Ovo je vrlo produktivan period i ma koliko god bolni bili neki rezovi, imajte na umu da su oni tu u ime bolje budućnosti.

Ne samo da je ova faza početak našeg ozbiljnijeg odrastanja, koje se odlikuje tokom 30-tih godina, već postajemo zrelije individue koje preuzimaju odgovornost za svoj život. Sada već znamo što možemo očekivati i koje izbore napraviti.

PageBreak

Tokom života svako od nas prolazi kroz 3 ciklusa SUDBINE: saznajte u kojem ste ciklusu sada i šta vas očekuje u budućnosti
Foto: Shutterstock tokom-zivota-svako-od-nas-prolazi-kroz-3-ciklusa-sudbine-saznajte-u-kojem-ste-ciklusu-sada-i-sta-vas-ocekuje-u-buducnosti5

Vrhunci u 40-tima

Četrdesete godine su vrhunac našeg života. Ako ste sada u ranim 40-tima, pod uticajem ste izuzetnih planetarnih energija koja će se pojaviti još samo jednom u vašem životu, sredinom 80-tih. Nije reč samo o tačkama preokreta, već i o najvažnijoj raskrsnici našeg života – odluke koje donesete sada, pratiće vas ostatak života.

Uran je do sada prešao polovinu svog puta, i nalazi se u znaku nasuprotnom od onog u kojem je bio u trenutku vašeg rođenja (42 godina). To obično simbolizuje velike promene na planu odnosa sa drugima, o zaokretu na koji posmatrate sebe u bliskim odnosima, ali i druge ljude. Zato je u ovom periodu najveći procenat razvoda.

U isto vrijeme Saturn je na pola puta svog drugog ciklusa i nalazi se u opoziciji prema svojoj početnoj opoziciji. Nešto otpuštate, distancirate se od nečega, bez obzira je li reč o stilu života, bliskom odnosu ili uverenjima. Sada ste već sigurni u to šta želite, a šta ne.

Pluton i Neptun nalaze se u izazovnom aspektu prema natalnim pozicijama i ovo često nije lagano doba za nas, naročito ako donosimo velike odluke. Promene su dubinske, ponekad i nemilosrdne. Staro se ruši, a gradi nešto sasvim novo.

Četrdesete su na neki način vreme ponovnog rođenja, nakon kojeg ulazimo u periode zrelosti. Realizujemo svoj puni potencijal i postajem sve svesniji svoje smrtnosti. U ovom periodu svog života najviše se trebamo čuvati stresa. Napravite svojevrsnu reviziju dosadašnjeg života, upoznajte bolje sebe i događaje koji su vas na neki način odredili. Šta ste do sada ostvarili, a koje ste događaje ili prilike propustili?


Opet na raskrsnici

Stišavanje našeg produktivnog perioda događa se između 56. i 60. godine života. Glavne planete opet su na važnim pozicijama. Nalazimo se na još jednoj raskrsnici. Naučili ste i iskusili gotovo sve što je potrebno kako biste se osećali ispunjenima. Treći ciklus koji upravo započinje je tzv. indvidualistički ciklus u kojem se možemo više posvetiti sebi.

Deca su odrasla, karijera je više-manje ostvarena, sada ste opet vi glavni glumac u svom životu. Još uvek možete ispuniti svoje snove, zato upišite kurs koji vas zanima, pišite, slikajte, putujte, učite strane jezike, radite sve ono što ste propustili u prethodnim godinama svog života.

Ulaskom u 70. dolaze i nova prilagođavanja. Telo postaje sve umornije, a mi sve manje pokretni, pa se možemo osećati fizički nedorasli nekim aktivnostima. Um više nije tako brz i bistar kao pre. Emocionalno i duhovno postajemo svesni da se približavamo kraju.

Najvažnija lekcija koju moramo savladati je prihvatanje. Dovršite ono što ste počeli u prethodnom periodu, očistite svoj život…

I na kraju poslednja raskrsnica u našem životu. Odvija se između 84. i 90. godine. Neptun i Pluton igraju glavne uloge. Neptun je postavljen nasuprot svojoj poziciji u natalnoj karti što simbolizuje stvaranje jedne nove realnosti. Pluton po prvi put ulazi u aspekt opozicije prema natalnoj, što priča priču o našem poslednjem izboru, o odlasku…

Astrolog: Julijana Oremović