Od 31. oktobra do 20. novembra, Merkur će se kretati retrogradno zodijačkim prostorom Škorpije.

Retrogradnost planeta u ličnom horoskopu, kao i u tranzitu nosi energiju uspavljivanja okolnosti, odlaganja, zastoja. Vraća nas u prošlost. Nešto još treba da saznamo, naučimo i shvatimo. Planovi se odvijaju sporije, tu je i drugačiji osećaj za vreme, kao da prolazi sporije nego inače.

Merkur je planeta pod čijom dominacijom se nalazi komunikacija (govor, slušanje, pregovaranje), čitanje, učenje, prodaja, kupovina. Pozicija Merkura je bitna i kod sklapanja ugovora, početka rada na novom projektu, upravlja važnim dokumentima.

U vreme njegovog retrogradnog kretanja lako može doći do zabuna, pogrešnog tumačenja stvari. Neko nam je hitno potreban, ali ne uspevamo da ga dobijemo. Telefon je isključen ili zauzet, odgovori na poruke stižu kasnije od očekivanog. Neki uređaji se kvare, nešto popravljamo, revidiramo, popravljamo, bolje shvatamo, dovodimo u novi red.

Njegovo retrogradno kretanje znakom Škorpije ima posebnu simboliku. Teme ovog tranzita su intimnost, iskrenost, istraživanje, novac, imovina i resursi drugih ljudi, seks. Ovaj Merkur dubinom i intenzitetom misli ima sposobnost korenito preobraziti i transformisati ono što jeste. Počistiti nepotrebno, odlučiti da nešto nije dobro i radikalno to odstraniti iz svog života.

Ali njegova suština jeste da otkrijemo istinu, otkrijemo ono što je ispod površine. On se bavi tajnama, onim što je skriveno od pogleda. Sjajan je detektiv. Zato ako imate nekih nedoumica ili je pred vama zanimljiva tema koju želite proučiti, ovo je sjajno vreme za vas. Budete li uporni, uvidi vas neće zaobići.

Retrogradni Merkur ima posebnu mentalnu snagu, njegove reči su oštre, nekad i bodu u bolne tačke. Nekad je to i nužno kako bi se probudili i pomerili se sa mesta koje nije dobro za nas.

PageBreak

Horoskop - šta nam donosi retrogradni Merkur u znaku Škorpije: evo kako će nam se život transformisati do 20. novembra 2019. godine
Foto: Shutterstock horoskop-sta-nam-donosi-retrogradni-merkur-u-znaku-skorpije-evo-kako-ce-nam-se-zivot-transformisati-do-20-novembra-2019-godine5

Budite strpljivi u traženju odgovora. Ako nešto se nešto ne ostvaruje, nemojte gurati na silu, već pokušajte doznati zašto.

– neke tajne mogu biti otkrivene

– proveravajte informacije, poštu, ispravnost dokumenata, račune

– dajte glas onome što je skriveno, progovorite o osetljivim temama

– povucite se u tišinu, meditirajte

– vratite se u prošlost kako biste nešto dovršili ili shvatili

– vratite pažnju na sebe, introspektivni pristup je sada više nego dobrodošao.

– popravite pokvareno, rešite se nepotrebnih predmeta, očistite svoj životni prostor

– osvestite svoje strahove (strah od izdaje, napuštanja, konkurencije…)

– sumnjate? Proverite jesu li sumnje opravdane.

Vodite beleške o onome što vam se događa, stavite svoje misli na papir. Koncentrisanim i doslednim osluškivanjem sebe, možete doći do novih uvida koji vam u budućnosti mogu poboljšati kvalitet života.

Budući da Merkur kreće retrogradno s 27. stepena Škorpije, a 20. novembra kreće prema napred sa 11. stepena istog znaka, ako imate planete na tim stepenima Škorpije, Bika, Lava ili Vodolije, ovaj period će biti posebno značajan za vas.

Imate li pak retrogradni Merkur u svom ličnom horoskopu, njegov retrogradnitranzit obično donosi jednu važnu promenu ili informaciju u vaš život.

Astrolog: Julijana Oremović