Planete kruže i pulsiraju na nebu ponad nas, a čakre – energetska središta našeg suptilnog tela - pulsiraju i vibriraju u nama, usklađujući makro i mikrosvemir. Zato iz svoje astrološke karte možemo saznati dosta i o svom energetskom stanju i čakrama. Četvrta čakra nalazi se u području srca. U njoj susrećemo druge, želimo podeliti svoja osećanja i uz nju se povezuje element vazduha, simbol otvorenosti prema drugima. Tri astrološka vazdušna znaka su Vaga, Blizanci i Vodolija. Evo kako Anahata čakrom vlada Mesec!

Četvrta čakra nalazi se u području srca i predstavlja podelu između donje tri čakre, koje su povezane sa fizičkim aspektom života, te gornje tri čakre, koje su povezane sa duhovnim razvojem. Prve tri čakre određuju opstanak, želje i ego i snagu volje. Neophodne da bismo postali uzemljeni, znali ko smo i šta želimo.

U četvrtoj čakri prvi put srećemo druge - želimo svoja osećanja da podelimo sa drugima. Tu ćemo kroz ljubav koju dajemo i primamo tražiti društvenu prihvaćenost i graditi svoj društveniidentitet. Zato se uz srčanu čakru povezuje element vazduha, simbol otvorenosti prema drugima. Vaga korespondira sa energijom aktivnog pingala nadija, Blizanci sa receptivnim ida nadijem, a balansiraće ih Vodolija koji korespondira sa središnjim sushumna nadijem u četvrtoj čakri.

Zašto zelena boja i zašto Mesec?

Boja srčane čakre je zelena. Često me pitaju: „Pa zar nije boja srca crvena?“ Čini se da je crvena boja ušla u globalnu percepciju posredstvom dugogodišnjih marketinških kampanji raznih kompanija. Zelena boja nastaje mešanjem primarnih boja žute i plave, a to su boje treće i pete čakre. Receptivna i mirna energija srčane čakre objedinjuje ih i uravnotežuje zelenom bojom.

Kroz receptivnu energiju Meseca, koji korespondira sa srčanom čakrom, teče naša potreba za emotivnim povezivanjem s drugim ljudima. Kada se otvorimo davanju i primanju, uz druge ćemo ljude osetićemo zaštitu i ljubav. Osećaj duboke unutrašnje sigurnosti proizlazi u prvom redu iz ljubavi prema sebi. Kada sebe prihvatamo onakvima kakvi jesmo, nećemo imati teškoće davati ljubav drugima, nesebično voleti.

Blokirana srčana čakra ili funkcionalna?

Često se uz srčanu čakru veže Venera. Ali za razliku od Meseca, Venera je usmerena na zadovoljavanje vlastitih želja, na senzualnost i seksualnost, sve što korespondira sa drugom čakrom. Mesečeve su emocije sveobuhvatnije i bolje opisuju plime i oseke davanja i primanja. Srčanačakra, kao i energija Meseca, vodi nas dubokom unutrašnjem miru i osećaju blaženstva.

Uz blokiranu energiju srčane čakre ili Meseca, obuzeti smo dubokom tugom. Da se ne bismo utopili u njenim dubinama, razvijamo ljubav prema sebi, otvorenost prema drugima i time jačamo svoju sposobnost da volimo nesebično i stvaramo zdrave i srećne intimne veze.

Izvor: Sensa.hr