Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jin i jang ples u zodijaku

Zemljani i vodeni znaci imaju jin kvalitet koji se opisuje kao negativna, ženska, pasivna energija, dok vatreni i vazdušni znaci pripadaju jang kvalitetu koji se smatra pozitivnom, muškom, aktivnom energijom.

  Izvor: Shutterstock

Sve stare kulture i civilizacije imale su simbole kojima su definisale život kao celinu koja se sastoji od komplementarnih suprotnosti. Tradicionalna učenja Indije govore o božanskom paru Šivi i Šakti. Bog Šiva simbolizuje najvišu kosmičku svest, a boginja Šakti predstavlja kreativni, stvaralački aspekt te kosmičke svesti koja je stvorila materijalni svet. Svest i stvaralačka energija, inteligencija i kreativnost, muško i žensko - nerazdvojni su, predstavljaju celinu, ali mi ih posmatramo kao dva različita aspekta postojanja. U kineskoj tradiciji ti suprotni aspekti nazvani su jin i jang. Njihov simbol je krug podeljen na crni i beli deo koji u talasima utiču jedan na drugi. Svaka polovina je uravnotežena tačkom suprotne boje u svom središtu. Oni su simbol ritma večne promene, ali i sklada suprotnih sila prirode koje se nadopunjuju. Jedna strana bez druge ne postoji.

Krug je simbol celovitosti, potpunosti, savršenstva. U astrologiji je temeljni alat krug koji zovemo zodijak. Zodijački krug je simbolička slika neba kako ga vidimo sa Zemlje. Podeljen je na dvanaest jednakih delova, od kojih je većina nazvana imenima životinja, uz nekoliko izuzetaka poput Vage, Vodolije ili Blizanaca. Znaci se nižu redosledom koji prati naizmenični ritam prirode. Zodijački krug, na primer, počinje vatrenim znakom Ovna čija vladavina počinje prvog dana proleća, 21. marta. Ovan se smatra aktivnim, muškim, pozitivnim znakom. Iza Ovna sledi Bik, pasivni, ženski, negativni znak. Nakon razdoblja Bika slede Blizanci, ponovno aktivan znak, zatim Rak, pasivan i tako se u pravilnom ritmu, poput jina i janga, nižu znaci u večnom krugu promene čineći skladnu celinu.

Kad vam postave pitanje koji ste znak u horoskopu, odgovarate na primer Lav ili Jarac. To zapravo znači da ste rođeni u razdoblju kad je Sunce bilo u tom znaku. A Sunce, iako važan simbol osnovne energije koja pokreće život i natapa svojom energijom ceo sistem, bilo da je reč o Sunčevom sistemu ili vašem životu - ipak predstavlja tek jedan delić vaše natalne karte, vaše ličnosti. Iako vaše Sunce može biti u jin ili jang znaku, bilo bi brzopleto zaključiti da u vama potpuno preovlađuje samo jedan tip energije. On će možda odrediti dominantan ton ličnosti, ali tu su i ostale planete. Ukupno ih je sa Suncem deset, a tu su i osetljive tačke poput podznaka i zenita. Raspoređeni su zodijačkim krugom u različitim znacima.

Simbolika kruga podseća nas da tumačenju natalne karte i astroloških simbola treba da pristupimo u celini. Mi u sebi imamo sve znake, imamo jin i jang, ceo svemir. To znači da ćemo sklad jina i janga najpre pronaći u sebi otkrivajući dublje slojeve, prigušene tonove svog unutrašnjeg sveta koji možda nisu glasni, ali postoje. U sebi nosimo energije koje postoje kao potencijali koje možemo naučiti da prepoznamo i iskoristimo. Ali, od nas i uslova u kojima živimo najviše zavisi šta ćemo s njima učiniti.

Kad razgovaram o astrologiji i simbolici planeta u znacima, volim da napravim veselo poređenje sa hranom. Svi smo dobili zadatak da pripremimo svečani ručak, jer sâm život jeste jedna velika svečanost. Planete raspoređene u znacima su poput namirnica koje smo dobili da bismo skuvali divno jelo. Neko je od nas dobio meso i brokoli, neko ribu i pirinač, neko jaja i čokoladu. Možda se na prvi pogled nečije osnovne namirnice, odnosno osnovne energije, simbolično predstavljene planetama čine atraktivnijima, neke izazovnijima, a neke slađima, ali uz volju, ljubav i rad svako od nas može da napravi odlično jelo. Naš najvažniji životni zadatak je da radimo s onim energijama koje su nam na raspolaganju, da ih iskoristimo i razvijemo najviše što možemo. Na taj način slavimo život kao dragoceni dar i veliku svečanost. Nažalost, ima i onih kojima se ne kuva, pa će namirnice ostati neiskorišćene, neki će bezvoljno trošiti svoje potencijale, pa čak i s odličnim namirnicama napraviti loše jelo. Sve zavisi od nas!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj