Mitološke priče, posebno one iz grčke mitologije, u velikoj meri su odredile našu kulturu, a mitovi nam često pokazuju ono što ne želimo da vidimo o sebi.

Zemljani znakovi se moraju navići na promene i preobražaje kako bi odrasli i postali zreli.

Veliki dar Bika, Device i Jarca je sposobnost stvaranja materijalne sigurnosti, čuvanja tradicije, stvaranja lepote i udobnosti. Ipak, pripadnici zemljanih znakova vole da se vezuju za predmete, navike i ljude, pa u tome često mogu da preteraju i zaustave tokove života. Mitologija zemljanih znakova se zato se najviše bavi temom zadržavanja i puštanja.

Demetra i Perfesona

Boginja Demetra je bila vladarka prirode. Darivala je zemlju obiljem plodova. Živela je sa ćerkom Persefonom zašticena od sukoba i svađa, ali miran i srećan život nasilno se promenio. Persefonu je oteo bog podzemlja Had, koji se prema njoj ipak časno poneo. Ona je postala njegova kraljica. Demetra dugo nije znala što se dogodilo sa Persefonom. Tražila ju je očajna, u besu je uskratila ljudima plodnost zemlje. Zemlju je preplavila pustoš, ljudima je pretila potpuna propast od gladi. Uz posredovanje bogova, dogovoreno je da Persefona devet meseci u godini živi sa majkom, a tri meseca provodi u podzemlju sa mužem. Demetra se nikada nije potpuno pomirila sa tim dogovorom. Tri meseca u godini, dok je njena ćerka odsutna, Demetra tuguje, a zemlja je ogoljena i neplodna.

Otpuštanje kontrole

U toj priči se odražava sposobnost pripadnika zemljanih znakova da stvaraju lepotu i čuvaju život, što utelovljuje i sama Demetra. Oni teže stvaranju reda jer im to daje sigurnost i osecaj da kontrolišu svoj svet. Nisu spremni na promene. Ako im oduzmete nešto dragoceno, pokazaće destruktivnu narav. Demetra je od blagonaklone čuvarke života postala okrutna i nepopustljiva. Bik, Devica i Jarac moraju da prihvate činjenicu da ne mogu sve da kontrolišu. Postoje snažne nagonske sile nesvesnog, koje simbolizuje Had. One svakog trenutka mogu da isplivaju na površinu i unesu nered u naizgled siguran život. Treba ih prihvatiti jer one donose razvoj. Uz majku Persefona ne bi imala priliku za samostalan život i zrelost. Tek je uz Hada postala zrela žena. To je poruka zemljanim znakovima: da nauče da puste. Promene i preobražaj su prilika da steknu zrelost i postanu potpune osobe.