Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saturn u vašem horoskopskom znaku: kako reagujete na kritiku, kontrolu i granice

Astrološka simbolika otkriva kako reagujete na spoljašnje okolnosti i da li one u vama izazivaju emotivne erupcije...

  Izvor: Foto: Profimedia

Krivica je povezana sa osećanjem odgovornosti, granica i kontrole. Javlja se kad nismo ispunili tuđa ili vlastita očekivanja. Različitog je intenziteta, nastaje u različitim situacijama, ali retko ko je potpuno otporan na taj uznemirujući osećaj. Astrološka simbolika pokazuje jeste li skloni krivici i kako da sa njom izađete na kraj.

Osećaj krivice u astrologiji simboliše Saturn. Njegova složena simbolika povezana je s postavljanjem granica, s osećajem odgovornosti i kontrole. On je strog, od nas očekuje odricanja i samokontrolu. Za mnoge astrološke laike, koji ne znaju njegovo dublje značenje, Saturn ima lošu reputaciju, izaziva strah. Saturn je najudaljenija planeta od Sunca koju možemo videti golim okom.

Dok nije izumljen teleskop koji je u porodicu Sunčevog sastava uveo nove članove, Uran, Neptun i Pluton, Saturn je bio gospodar granica. Hrabro je patrolirao rubom poznatog svemira, davao mu oblik, čuvao je imaginarne zidove Sunčevog sistema. Njegova simbolika u psihološkoj astrologiji opisuje granice koje su potrebne našem životu kako bi on dobio čvrstu i sigurnu strukturu.

Saturn simboliše sve one nužne elemente kontrole kojima nas uče roditelji i društvo, kako bi nas zaštitili. Saturn predstavlja pravila. Cena koju moramo platiti da bismo pripadali civilizovanoj zajednici jeste prihvatanje pravila. Saturn je svako "ne" koje smo čuli od malih nogu kad smo radili nešto što je moglo da nas ugrozi - preko nužnih kontrola u društvenoj interakciji, do kamata na zakasnelo plaćanje računa ili kazne za pogrešno parkiranje.

Carica, Ljubavnici ili Snaga: saznajte koja je vaša tarot životna karta...

U razvojnom procesu naučili smo prihvatati granice, a to prihvazanje je zapravo osećaj odgovornosti. Svesni smo da svaki naš postupak ima posledice. Spremni smo da ih prihvatimo. To je odgovornost i zrelost. To je Saturn, naš unutarnji učitelj ili psihološkim rečnikom rečeno - superego. Položaj Saturna u natalnom horoskopu opisaće stav prema granicama. Saturn u vatrenim znakovima napadaće granice i iskušavati njihovu postojanost.

Saturn u zemljanim znakovima rado će ih prihvatiti, ali ne kao ograničenje, nego kao potporu i zaštitu. Saturn u vodenim znakovima ima labave granice koje će, zatreba li, lako zaobići. Saturn u vazdušnim znakovima propituje i analizira, objašnjava kada i zašto bi trebalo da se pomaknu. Kad je Saturn dobro postavljen u natalnom horoskopu, daće nam zdrav osećaj odgovornosti i prepoznavanja granica. Bit će nam podsicaj da marljivo radimo i ispunjavamo pravila jer to garantuje uspeh. No ako u natalnom horoskopu Saturn ima izazovne odnose s ostalim planetama, proces razvoja pratiće niz unutrašnjih napetosti i ranjivosti.

Osećaj krivice među njima zauzima istaknuto mesto. Napet odnos Saturna sa Suncem ili Mesecom, podznakom ili nekim od ličnih planeta poput Merkura, Marsa i Venere, dramatičan je znak velike osetljivosti na krivicu i osećaj odgovornosti za stvari koje su potpuno izvan naše kontrole. Prvi korak u radu s osećajem krivice jeste prihvatanje sebe.

Pokušajmo da se osvestimo zašto nam je toliko važno da zadovoljimo potrebe i očekivanja drugih. Prihvatimo vlastite potrebe. Presudna je pozitivna slika o sebi, svest o vlastitim vrednostima. Da bismo prestali da procenjujemo, potrebno je da stišamo unutrašnji strogi glas koji nemilosrdno prosuđuje, optužuje i traži kaznu. Potrebno je pustiti i osećaj kontrole.

Šta nam donosi Venera u Raku: "Deo koji nam nedostaje..."

Često mislimo da možemo da imamo kontrolu nad stvarima, ljudima i događajima. Tada mislimo da smo mogli da uradimo još ovo ili još ono... Umesto da prihvatimo da nismo svemogući. Gde god je moguće popravićemo spoljašnju situaciju, no nemojmo zanemariti ni svoju unutrašnju dramu. Možemo malo-pomalo da stvaramo nove navike, nove obrasce ponašanja koji će na učinkovitiji način odgovarati na spoljašnje neodobravanje.

Rak, Škorpija i Ribe

Pripadnici vodenih znakova vrlo su osetljivi na spoljašnje nadražaje i suptilne energije raspoloženja, osećaja i slutnji koje dolaze od spolja, ali i iz njihove unutrašnjosti. Zbog stalne promenljivosti sveta oko sebe pokušavaju da učvrste osećaj emotivne sigurnosti, gradeći emotivne veze, pomažući drugima i saosećajući.

Vodeni znakovi se katkad osećaju odgovornima za sve, za svačiju dobrobit i uspeh.
Senzibilitet otvara put osećaju krivice koji ih može vrlo snažno napasti. U stanju su da pustite da ih osećaj krivice prožme, ali će znati kada da puste. Vodeni znakovi znaju da praštaju. Uvek će dati drugu priliku i sebi i drugima.

Blizanci, Vaga i Vodolija

Pripadnici vazdušnih znakova posebno su osetljivi na utisak koji ostavljuju u društvu. Žele da budu prihvaćeni i popularni, vole da ih svi smatraju pametnima, obrazovanima i šarmantnima. Svaka situacija u kojoj osećaju da su ugrozili svoj ugled i društveni status otvara put osećaju krivnje. Njihov aktivni um pravi je stručnjak u povezivanju negativnih misli koje ih vode u vrtlog samokritičnosti, katkad i depresije.

Ipak, snaga objektivnog uma lako će racionalisati krivicu i naći način kako da je odbace. Njihov društveni idealizam i humanitarne ideje brzo će rashladiti negativne osećaje. Lako će oprostiti i sebi i drugima ako znaju da je iz situacije koja je prouzrokovala krivicu izvučena pouka.

Astrologija kraja ljubavi: Lav večno veruje u ljubav, a Bik traži novu harmoniju

Ovan, Lav i Strelac

Pripadnici vatrenih znakova imaju naglašenu vizionarsku i kreativnu narav. Kad stvarni život ne odgovara njihovim vizijama i velikim očekivanjima, mogu postati žrtve osećaja krivice. Ako je ego nesiguran, reagovaće poricanjem. Nadmenost, naglašavanje vlastite nepogrešivosti i ljutnja pokušaj su odbacivanja krivice.

Zdrav osećaj samosvesti pomoći će da preuzmu svoj deo odgovornosti. Ponos i spremnost na prihvatanje izazova njihov je alat u svladavanju krivice. Impulsivni su, spremni da ispituju granice, znatiželjni su i kreativni. Ovi znakovi imaju veliko srce koje zna da oprosti.

Bik, Devica i Jarac

Pripadnici zemljanih znakova najmanje su podložni osećaju krivice. Vrlo su realistični i tačno će proceniti svoje mogućnosti i potrebe. Imaju naglašenu potrebu za kontrolom, ali će vešto i s razumevanjem iskoristiti pravila i granice za vlastitu sigurnost i vlastiti dobitak.

Krivica je za njih gubitak vremena pa zemljani znakovi lakše od ostalih s njom izlaze na kraj. Jedino je Jarac, znak kojim vlada Saturn, zabrinut, izrazito odgovoran i nešto osetljiviji. Zemljani znakovi ne opraštaju lako. S obzirom na to da su i sami vrlo odgovorni i dobro organizovani, svako kršenje pravila smatraju slabošću. Zato neće lako prihvatiti obrazloženja. Veruju samo u dela.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj