"Često me pitaju je li tačno da podznak s vremenom postaje važniji od znaka", kaže Senka Ljubić...

Da bih na zabavan i krajnje jednostavan način opisala odnos Sunca i podznaka, često koristim sledeće: ako zamislimo automobil, podznak je njegov spoljašnji izgled, karoserija, boja, a Sunce je motor koji ga pokreće, skriven u unutrašnjosti. Bez njega, karoserija je samo prazna ljuska. A vozač koji će sesti za volan automobila, pokrenuti ga i povesti u određenom smeru je - Mesec.

Poistovjetiti se sa spoljašnjim dojmom bilo bi žalosno i poražavajuće... Kako bi uopšte podznak mogao biti važniji? To je kao da zanemarujemo telo, um i srce kako bismo prednost dali odelu! U svom ličnom razvoju, odrastanjem, okušavamo se u životnim izazovima!

Šta otkriva vaša kombinacija znaka i podznaka (6. deo): Devica...

Treba vremena da bismo osvestili ono što simboliše naš Mesec, duboku unutrašnju potrebu koju moramo da ispunimo da bismo se osećali sigurno i srećno. Tad ćemo prepoznati kuda zaista želimo da krenemo i iskušavaćemo snagu motora koji nas tamo može odvesti. Tada se sve snažnije poistovećujemo s energijom Sunca.

Podznak simboliše način na koji sami sebe predstavljamo drugima. Način ponašanja kojim ističemo one svoje osobine koje smatramo važnima i vrednim jer će nam doneti prihvatanje i sigurnost. Sunce, pak, možemo posmatrati kao arhetipskog junaka koji kreće na životno putovanje. Kroz razne izazove se jača, upoznaje svoju snagu, uči kako da prihvati poraz, stiče iskustva, mudrosti i zrelost.

A tu mudrost i zrelost, sve to iskustvo pokazujemo samosvesnije, slobodnije i profinjenije. Tako i sam podznak dobija nove nijanse zahvaljujući iskustvu Sunca koje upravo s vremenom postaje sve važnije. Sunce, naš unutrašnji junak, i njegova životna energija nikad ne mogu biti žrtvovani spoljašnjem dojmu.