Tranzitna Venera iz znaka Vage 19. septembra polako napušta opoziciju sa retrogradnim Uranom iz znaka Ovna, te gradi sekstil sa Marsom u znaku Strelca. Venera u Vagi je himna svima onima koji žele čistu, istinsku ljubav, bez vremenskih i prostornih granica. Zamislite scenu iz romantičnog filma u kojoj savršeno skladno doterana devojka (Venera) užurbano hoda velikim gradskim trgom (Vaga), sa mobilnim telefonom u ruci, spotiče se i pada u zagrljaj simpatičnom strancu, koji je došao iz daleka i iskoristio savršenu priliku, našao se u pravo vreme, na pravom mestu (Recepcija Marsa u Strelcu i Jupitera u Vagi). Da, danas je dan za ljubavi na prvi pogled. Ali i na drugi, i na treći...

Međutim, nije sve kao na filmu. Venera danas i sutra gradi istovremeno seskvikvadrat (aspekt 135*) sa Neptunom iz znaka Riba i polukvadrat (aspekt 45*) sa Saturnom u Strelcu. Preterana idealizacija (Neptun) nagriza (priroda seskvikvadrata je da nagriza kao rđa) ljubav (Venera). Takođe, vreme, teret tradicije i međuljudski odnosi lome ljubav na sitne deliće (priroda polukvadrata su sitni lomovi).

Astrološke prognoze dan po dan: od 19. do 26. septembra 2016. godine...

Dok smo mi tako zaokupljeni našim mislima i unutrašnjim potragama za nekim ili nečim idealnim (a ni sami nismo sigurni ko je taj neko ili šta je to nešto), rezultat će samo biti propuštena prilika i emotivno nasilje nad dragim osobama zbog kojeg ćemo se kasnije kajati.

Astrološka Venera je pandan grčkoj boginji Afroditi. Sama Afrodita je poznata pod 2 imena: Afrodita Urania i Afrodita Pandemos. Afrodita Urania (nebeska, rajska) predstavlja njenu duhovnu, božansku stranu, koja teži da se uzdigne iznad vremena, prostora i svih zemaljskih satisfakcija, dok je Afrodita Pandemos (zajednička svim ljudima), njena druga, požudna, zemaljska strana, Prema Platonu, ovo su 2 različite boginje sa istim imenom. Starija, Afrodita Urania, nema majku, već je rođena u morskoj peni, nastaloj kad je Uranova krv pala u more. Druga, mlađa, Afrodita Pandemos, je kćerka Zevsa i Dione.

Ako ovaj mit tumačimo sa astrološkog stanovišta, sama Venera ima 2 lica, Venera u svom dnevnom sedištu, vazdušnom znaku Vage, je Afrodita Urania, dok je Venera u svom noćnom sedištu, zemljanom znaku Bika, Afrodita Pandemos.
Dok je tranzitna Venera u Vagi, Afrodita Urania dobija na snazi. Želimo da spoznamo istinsku, univerzalnu ljubav sa početka priče, lišenu niskih strasti i primitivnih požuda. Ali (u svakoj priči postoji neko ali) Pluton, u separacionom kvadratu sa Venerom, kao drugo lice Afrodite Pandemos (Pluton je vladar Škorpije, znaka nasuprot znaku Bika, u kome obitava Afrodita Pandemos), želi da je baci na dno, u vrtlog požude.

Sa druge strane, tu je Uran u znaku Ovna (Ovan je nasuprot znaka Vage, drugo lice Afrodite Uranie) koji opozicijom želi da ponovo uzdigne Veneru i pomogne joj da shvati istinsku ljubav, te pritom okonča sve odnose štetne po nju (Opozicija kao aspekt je uvek rušilac međuljudskih odnosa).

Pluton je vodi u pakao, Uran je uzdiže u raj. Gde je izlaz? Da li se svi odgovori kriju u paklu ili u raju? Ili je odgovor negde između? Moramo li kao Dante u njegovoj Božanskoj komediji proći kroz naš lični pakao, čistilište i raj kako bi došli do prosvetljenja? Da li uz pomoć kratkotrajnih zemaljskih iskušenja i užitaka napredujemo ka večnosti?

Od 14. do 27. septembra tranzitna Venera se kreće područjem spaljenogputa (prostor od 19* znaka Vage , stepena pada Sunca, do 3* Škorpije, stepena pada Meseca). Planeta na spaljenom putu ne može u potpunosti da iskaže svoj uticaj, pa ćemo u periodu "bez Venere'' imati vremena na pretek da razmislimo o mnogim pitanjima.

Nedeljni horoskop za period od 18. do 25. septembra 2016. godine: sedmica koja otvara magični krug ljubavi...

Postoji li raj bez pakla, i obrnuto? Gde ste vi i kuda idete? Ko je osoba pored koje se budite ujutru? Gde ona ide? Da li vašu vezu vodi Afrodita Pandemos ili Afrodita Urania? Pred nama je period preispitivanja, analiziranja i donošenja taktičnih odluka. Pitanja su pred nama, a odgovori unutar nas. Pa zapitajte se...

Astrolog: Miloš Tomić