"Kakvi divovi? - zapita Sančo Pansa. Oni što ih vidiš tamo, odgovori mu gospodar,
oni sa rukama dugim, dugačkim i dve milje. Ama pogledajte, na to će Sančo, ono što se vidi tamo nisu divovi, nego vetrenjače, i što vam se na njima čini da su ruke, to su krila, koja vetar okreće, te onde ide žrvanj. Vidi se sasvim, odgovori Don Kihot, da se ne razumeš u pustolovine; ono su divovi, a ako se bojiš, a ti se skloni na stranu i moli se Bogu dok ja budem otišao da se sa njima upustim u ljut, nejednak boj."

Ovu raspravu započinjemo citatom iz dobro poznatog Don Kihota, jer Mars u Vodoliji je niko drugi do Kihot lično. Idealista, zanesenjak, nekonvencionalni borac za pravdu i prava drugih. Brzopleti i tvrdoglavi jurišnik koji nasrće na vetrenjače. Ili su to možda divovi? Da, definitivno su divovi... i ne postoji sila koja će promeniti mišljenje ovom riteru.

Ovo je revolucionar, organizator vojne pobune, legendarni Čegevara koji vodi svoje gerilce, Ruso dok piše svoj "Društveni ugovor", Robespjer i njegov govor u francuskoj skupštini. Ovo je i slika gologlavog proleterca koji kači letke koji pozivaju na pobunu i vešto umiče palici dežurnog policajca, dok mu kopija Marksovog "Manifesta" viri iz torbe. Ovo je i nišan na kome se sreću pogledi vojnika boljševika i posljednjeg ruskog cara Nikolaja II u njegovom konačnom času.

Za vreme 8. novembra 2016. godine tranzitni Mars ''broji sitno'' na 29* Jarca. Ovo je kraj puta. Rušenje svih sistema. Narednog dana, 9. novembra, Mars prelazi u Vodoliju. Napokon osećamo svetlost na svojoj koži, počinje besomučna borba i skidanje lanaca dok nam svež, zimski vazduh krši pluća.

Mars u vazdušnom znaku Vodolije je poput iskre u motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Raste napetost, potreba da se ispravi svaka nepravda, jer Mars u Vodoliji želi samo jednakost, pravdu i za male i za velike, i do zadnje kapi krvi će se za to boriti. Koliko god to nemoguće izgledalo. Koliko god ga to koštalo. On će iznova i iznova da se bori, da čeka koliko god treba, jer istina je negde tamo.

Horoskop braka i partnerstva: prednosti i mane vašeg horoskopskog znaka...

Mars u Vodoliji je onaj skretničar na železnici koji vam svaki put ljubazno mahne. Znate, onaj čovek u mantilu, grubog lica prorezanog borama, koji svaki put skine čađavu kapu, koja prikriva razbarušenu pepeljastu kosu, i pozdravi svaki voz. On ne zna vaše konačno odredište, ali zna da ćete tamo stići, makar vas lično on na rukama nosio. Jer Mars u Vodoliji ne odustaje od svojih ciljeva.

Tranzitni Mars se nalazi u trećem znaku u odnosu na svog dispozitora, Saturna u znaku Strelca, te u jedanaestom znaku u odnosu na svog drugog dispozitora, Urana u znaku Ovna. Ovo je davno izgubljena partijska knjižica vašeg dede. Sva njegova mladalačka nadanja o boljem i lepšem svetu. Tiha revolucija koja i danas u njemu tinja. Svi naši planovi, ciljevi i nadanja će stagnirati, koliko god mi usplahireni bili, koliko god nam se ovaj trenutak činio kao onaj pravi da nastavimo dedinu revoluciju. "Gde ja stadoh, ti produži...".

Ovo je i transparent u rukama grupe revolucionara. U narednih mesec dana dolazi do rasta socijalne svesti, do jačanja organizovanih grupa, do pobune. Buniće se drugi na ulici, bunićemo se mi u sebi. Vetrenjače će nastaviti da se okreću svojim ujednačenim tempom, a mi ćemo krenuti u juriš... i stati! Jer nema svrhe. U sukobu glave i zida samo je jedan pobednik.

Kineski horoskop za novembar 2016. godine...

Tranzitna Venera 13. novembra 2016. godine ulazi u znak Jarca, pa će i njoj i Marsu dispozitor biti već pomenuti Saturn u znaku Strelca. Eto slike dvoje mladih ljubavnika na kolovozu u hladnom januarskom popodnevu, na rastanku! On odlazi na put, ona ga ispraća. Gde će? Ne zna. Niko ne zna. Ona se okreće i odlazi s pahuljama.. Gde će? Ne zna. Niko ne zna.

Astrolog: Miloš Tomić