TRAŽILA JE POSAO I UVEK SU JE ODBIJALI, A ONDA JE U CV-U PROMENILA JEDNU STVAR: Svi su počeli da je zovu na razgovor

Žena je tražila posao, a uprkos iskustvu svi su je odbijali - promenila je jednu stavr u CV-u i počela da dobija pozive svaki dan!

Shutterstock

Pisanje CV-a uvek izaziva dileme, a kada ga sastavljamo u potrazi za novim poslom, tragamo na Internetu za raznim šablonima, preporukama i savetima. Kako da napravite dobar CV, onaj koji će o vama ostaviti najbolji utisak kod potencijalnog poslodavca?

Jedna žena je uporno tražila posao, a poslodavci su je odbijali. Nikako nije mogla da se zaposli, a u jednom trenutku je počela da sumnja na diskriminaciju - da li je odbijaju zato što je žena?

"Imam četiri godine iskustva u zaštiti kompujterskih sistema i pokušavam da promenim kompaniju. Stalno šaljem propratna pisma i biografiju, ali bez željenog odgovora", objavila je ova žena koja je i više nego dovoljno kvalifikovana.

Poslodavci su često govorili da je njihov tim sastavljen od mlađih muškaraca, a odgovarali joj da uprkos njenom iskustvu traže radnika drugačijeg tipa...

Nakon što je iznova i iznova proživljavala isto, odlučila je da sprovede mali eksperiment tako što je napravila lažni muški CV i propratno pismo da vidi da li će dobiti iste odgovore kao pre. U CV-u je navela svoje radno iskustvo, ali bez dodatnih sertifikata i usavršavanja koje je imala i predstavljala u svom pravom CV-u.

Kada je prosledila kompanijama mejl sa CV-om, nije očekivala da će eksperiment uspeti, ali onda su poslodavci jedan za drugim krenuli da je zovu. To je dokazalo da je bila u pravu - nisu hteli da je zaposle jer je žena, što je nedopustivo. Kada se javljala na telefon, namestila je preko aplikacije muški glas, a zatim se na razgovoru pojavila kao žena, piše Your Tango.

Prema studiji koju je sproveo Istraživački centar "Pew", četiri od deset žena u SAD kaže da su se suočile sa diskriminacijom na poslu zbog svog pola. Takođe, žene četiri puta češće nego muškarci ističu da na poslu nisu tretirane na adkevatan način i u skladu sa svojom kompetentnošću, a tri puta češće od muškarca doživele su na poslu uvrede.

Kada je u pitanju razlika u platama između muškaraca i žena, 25 odsto zaposlenih žena u SAD-u kaže da zarađuju manje od muškaraca koji rade isti posao, dok samo pet odsto zaposlenih muškaraca zarađuje manje od koleginica.

Ovde nije reč o tome da treba praviti lažne CV-eve za posao, već da je važno skrenuti pažnju na diskriminaciju na osnovu pola i ukazati da su poslodavci dužni da na oglase na posao odgovaraju isključivo na osnovu kompetentnosti.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

MIHAJLO NASTAVIO PORODIČNI POSAO OD KOGA KAŽE DA SE DOBRO ŽIVI! Imam sezonce iz Bujanovca, teško je ali ova biljka je PROFITABILNA  Kurir TV