Krema za lice može se napraviti u hladnoj pripremi (bez kuvanja) i toploj (s kuvanjem), a svaka krema se sastoji od tri glavne komponente:

  • masne faze (bazno ulje, macerat ili maslac)
  • vodene faze (prokuvana voda ili hidrolat)
  • emulgatora koji povezuje masnu i vodenu fazu

1. Bazna ulja i maslaci

Od tipa naše kože zavisi koje ćemo ulje ili maslac odabrati za kremu. Najčešći maslaci za negu lica su kakao maslac (pogodan za negu suve kože), shea maslac (pogodan za problematičnu i mešovitu) i mango maslac (pogodan za masnu kožu). Maslaci su kruta biljna masnoća, a poznati su po tome da zbog svoje krutosti čine kremu čvršćom i punijom.

Među najčešća ulja za negu kože lica spadaju bademovo ulje, ulje koštica kajsije i ulje pšeničnih klica za normalnu i suvu kožu, jojobino i maslinovo ulje za masnu i avokadovo i susamovo ulje za mešovitu kožu. Mogu se koristiti i macerati, odnosno ulja u kojima su se dugo namakale pojedine lekovite biljke. Ulja su tekuća biljna masnoća, malo su lakša za kožu te su pogodna za laganije kreme.

Kreme po vašoj meri...

2. Odabir hidrolata, koji je u biti nusproizvod dobijanja eteričnog ulja parnom destilacijom, takođe zavisi od tipa kože, a najzahvalniji su hidrolati za sve tipove kože poput onoga od lavande, smilja ili hamamelisa, koji su nežni, duboko obnavljaju i pružaju svežinu.

3. Emulgatori

Emulgatori su materije koje povezuju nespojive sastojke, poput ulja i vode, jer se njihovi molekuli pri zagrevanju šire i spajaju s drugim molekulima. U procesu hlađenja spoj molekula emulgatora i molekula drugih molekula postaje sve čvršći, stvarajući tako novi oblik materije - u našem slučaju od ulja, vode i krutog emulgatora dobijamo - kremu.

Emulgatori takođe spoj čine stabilnim i regulišu čvrstoću - što ga više dodajemo, spoj je čvršći, a krema kruća. Najpoznatiji prirodni emulgatori za izradu krema za lice dostupni na našem tržištu jesu Phytocream 2000 na bazi proteina pšenice, Lanette N, koji je poluprirodni anionski emulgator i Lecitin pantex koji se dobiva od soje. Obično su u obliku ljuskica, a na pakovanjima su navedeni način doziranja i primena. Doziraju se tako da ne prelaze više od 7 odsto ukupne mase preparata.

Kako da napravimo organsku kremu i gel za kožu oko očiju...

4. Ostali sastojci

Ostali sastojci koji se najčešće dodaju kremama čine nadogradnju kako bi preparat bio izrađen tačno prema meri naše kože. Većina ih se dodaje na samom kraju, kada je krema već gotova, a oni su:

  • prirodni konzervansi, poput ekstrakta semenki grejpa ili vitamina E, kojih se dodaje oko 10 kapi na 100 ml već gotove kreme. Služe kako bi stabilisali kremu i učinili je otpornom na gljivice i kvarenje i sprečili nastanak mitesera na koži.
  • Ovlaživači poput gela aloe vere ili glicerina, koji koži daju dodatnu vlažnost, a dodaje ih se najviše 2 odsto od ukupne mase kreme
  • Vitamini A, E i D, koji služe za regeneraciju kože i protiv bora. Dodaje ih se najviše 10 kapi na 100 ml kreme.
  • Eterična ulja koja dodatno štite i neguju kožu. Od tipa kože i određenog problema zavisi koje ćemo eterično ulje odabrati. Ako niste sigurni, najbolje je u kremu dodati ulja koja spadaju u sigurna, poput lavande, sandala i ruže, jer su pogodna za sve tipove kože. Obično se ne stavlja više od 10 kapi eteričnog ulja na 100 ml kreme.
  • Neki sastojci, poput pčelinjeg voska i lanolina se često kombinuju s maslacima i uljima jer stvaraju dodatan filtar na koži koji zimi štiti od vetra i hladnoće. Nije preporučljivo koristiti te voskove leti, barem ne u većoj količini, jer bi mogli da spreče disanje kože i da prouzrokuju nastanak mitesera i bubuljica.

Moraju se dodati na samom početku pripreme kreme jer su kruti i treba prvo da se zagreju i otope kako bi mogli da se povežu s ostalim sastojcima. Ponekad se koriste i kao emulgatori za jako čvrste kreme za telo ili meleme za usne.

Priprema: Bazno ulje i maslac pomešajte u razmeri 50:50, na pari pomešajte s emulgatorom. Dodajte vodu ili hidrolat i mešajte dok krema ne dobije čvrstu strukturu. Dodajte odabrane sastojke: na primer, gel aloja vere ili eterična ulja po želji.