Melasa je prirodni zaslađivač koji se često koristi u pravljenju slatkiša, ali ova čudesna tečnost može da doprinese negovanju kose, piše Lovesensa.

Ova namirnica je bogata mineralima, poput magnezijuma, gvožđa i kalcijuma, a različiti izvori navode da je maska od ove namirnice  njenu masku za kosu kao odličan tretman za lepotu koriste žene vekovima.

Često farbanje kose povezano s povećanim rizikom obolevanja od raka dojke

Ne postoji puno naučnih dokaza koliko je melasa hranljiva za kosu, ali iz priča i iskustva žena može se zaključiti da je mnogima pomogla. Stručnjaci ističu da će melasa imati najbolji efekat na kosu ako je koristimo kao jelo, ali i kao masku. Unošenje melase putem hrane podstiče rast kose zbog njenje kombinacije hranljivih sastojaka, zbog gvožđa dobra je protiv anemije, a antioksidansi koje sadrži sprečavaju prevremeno pojavljivanje sedih vlasi.

Melasa u spoljnoj upotrebi hrani kosu i ispravlja je na prirodan način zbog svoje teksture, pa je mnoge žene koriste u zamenu za regenerator. Njen efekat na vlas čini da kosa bude svilenkasta i glatka, a osim što sprečava sede, ona može i da ih prikrije zbog svoje tamne boje.

JEFTIN LOSION ZA SLABU I OŠTEĆENU KOSU: napravite domaći tretman za kosu od divljeg kestena (RECEPT)

Stručnjaci ističu da čistu melasu nikako ne treba da stavljate na kosu, jer se teško skida i neverovatno je lepljiva, što može izazvati kontra efekat. Melasa se kombinuje sa drugim namirnicama u maskama, a najviše se preporučuje u kombinaciji sa jogurtom, jer ovaj mlečni proizvod sadrži aminokiseline, dobre bakterije, cink i mlečne kiseline.

Predlažemo vam recept za masku koja hrani kosu, sprečava opadanje, delotvoran je lek protiv retke kose, ispravlja kosu i čini da izgleda zdravo!

Sastojci:

  • 50 ml jogurta
  • 2 kašike organske melase
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 2 kapi esencijalnog ulja od ruzmarina

Priprema:

Pomešajte jogurt, melasu i jabukovo sirće dok ne dobijete jedinstvenu smesu, pa dodajte kapi esencijalnog ulja. Umasirajte masku na teme glave i krajeve, a zatim stavite na glavu kapu za tuširanje ili plastičnu kesu, pa ostavite masku da odstoji na kosi oko 10 do15 minuta. Nakon toga isperite kosu šamponom.

Melasu možete kupiti u svakoj bolje snadbevenoj prodavnici zdrave hrane.

Izvor: Lovesensa