U zavisnosti od tipa kože aromaterapeutkinja Anamarija Pažin predlaže sledeće hladno presovane biljne esencije:

Svi tipovi kože: Čisto ulje jojobe Indijanci su koristili za zaštitu lica od spoljašnih uticaja. Može ga koristiti cela porodica, kao i svi sa normalnim tipom kože.

Masna koža: Pravilno odabrana ulja neće zamastiti kožu nego će joj, posebno u kombinaciji sa probranim eteričnim uljima (npr. čajevac ili prava lavanda), pomoći da zadrži vlažnost i uravnoteži proizvodnju sebuma. Probajte ulje od jojobe, lešnika, avokada, suncokreta ili susama.

Suva koža: Koža koja zateže zbog suvoće voli ulja i maslace, a najviše joj odgovaraju ulje ploda divlje ruže, koštica kajasije, šljive, badema, kokosa, pšeničnih klica kao i shea i kakao maslac.

Mešovita koža: Kad takozvana T-zona luči previše sebuma, a obrazi i područje oko očiju ostaju suvi, treba uravnotežiti lučenje sebuma i hidrirati kožu. Probajte ulje od jojobe, avokada, semenki grožđa ili suncokreta.

Dehidrirana i osetljiva koža: Ako se gore navedeni tipovi kože, u zavisnosti od načina života i spoljašnih uticaja, promene, pa koža postane dehidrirana ili osetljiva, vreme je da se zapitate šta ne radite dobro. Od ulja, osetljivoj koži može pomoći ulje ploda divlje ruže, macerat nevena u bademovom ulju ili ulje kajsije, dok je za trenutno dehidriranu kožu najbolje odabrati hidrataciju prema tipu kože.

Izvor: Sensa