Sunčeva svetlost je, bez sumnje, glavni izvor plavog svetla – digitalni uređaji (ekrani televizora, računara, tableta, mobilnih...) i fluorescentne štedljive LED sijalice emituju samo delić tog zračenja. Ipak, pametni telefoni se nalaze mnogo bliže nama nego Sunce, a upravo ta blizina, ali i učestalost njihovog korišćenja izaziva sve veću zabrinutost.

Prema statističkoj analizi američke analitičke kompanije Nielsen Total Audience, odrasli Amerikanci provode više od 10 sati dnevno ispred ekrana (verujemo da ni mi ne kaskamo za tom statistikom), što potvrđuje da više plavog svetla upijamo od tehnoloških „mezimaca“ nego od Sunca. Dr Hauard Murad (Howard Murad), poznati američki dermatolog, naglašava da nas osmočasovni boravak ispred kompjutera tokom četiri radna dana izlaže jednakoj količini Sunčeve energije kao 20-minutno sunčanje sredinom dana.

Kako deluje plavo svetlo?

Šta to znači za našu lepotu objašnjava dermatološkinja Ivana Nola. Prema njenom mišljenju, plavo svetlo podstiče oksidacijski stres, slično kao što to čini UVA zračenje – dobro nam poznati krivac za preuranjeno starenje. „U poređenju sa UVA i UVB zracima, plavo svetlo može da prodre u dublje slojeve kože, sve do derme, srednjeg sloja kože, gde se nalaze kolagen i elastini. Kumulativni efekat može da uzrokuje upale, gubitak tonusa i opuštanje kože.“

Ne zvuči dobro, pa ipak se od pametnih uređaja često ne odvajamo ni kada smo u krevetu. Kozmetički div Estée Lauder navodi da izloženost plavom svetlu tokom noći ne remeti samo naš san nego štetno utiče i na prirodni bioritam ćelija kože. Ako uveče čitamo na tabletu, teže ćemo da zaspimo jer blještavo svetlo utiče na lučenje melatonina, tzv. hormona sna, a dobro znamo koliko je kvalitetan san važan za lepotu. Osim toga, gledanjem u blještavo svetlo uveče, ćelije kože dovodimo u zabludu jer „misle“ da je dan i zbog toga ne započinje prirodni proces noćne obnove, što, vremenom, može da rezultira pojavom vidljivih znakova starenja, navela je dr Nadin Pernode (Nadine Pernodet), voditeljka ovog istraživanja.

Bez tehnoloških pomagala ne možemo da živimo, ali za početak možemo da ograničimo vreme koje provodimo uz ekrane raznih uređaja. Takođe, na one koje često koristimo možemo da instaliramo fizičke filtere za smanjenje plavoga svetla ili da instaliramo aplikacije (npr. Bluelight Filter for Eye Care) koje automatski, kada padne noć, ekran prekrivaju crvenkastim slojem. Na nekim pametnim telefonima može da se isključi plavo svetlo (tzv. night mode ili night shift mode), a ako vaš pametni telefon nema tu opciju, sami smanjite jačinu svetla na minimum.

Tako ćete da sačuvate i zdravlje kože i očiju. Dermatološkinja Nola savetuje da radi što bolje zaštite očiju koristite naočare s polarizovanim staklima, a da biste zaštitili kožu, držite telefon na udaljenosti dužine ruku. Najbolju kozmetičku liniju odbrane, smatra dr Nola, čine kreme s antioksidansima, koji neutralizuju štetu i sprečavaju razvoj upala i preuranjeno starenje, i proizvodi sa UV zaštitom (SPF 50+) koje treba svakodnevno da nanosite na kožu lica, vrata i dekoltea.

Izvor: Sensa