Rani junski mirisi prvih procvetalih vlati lavande, zrele julske arome i pozna avgustovska nota ljubičastih cvasti kao da u sebi istovremeno nose i vrelinu leta i zimu ublaženu mirišljavim vunenim džemperom. Lavanda je bezvremena biljka, koja nas osvežava u svako godišnje doba i čije gajenje možete početi bilo kada i bilo gde - u stanu, na terasi, u bašti.

Ova mediteranska biljka godinama je korišćena kao lek, ali i kao začin. Njena eterična ulja najčešće se koriste u kozmetičkoj industriji, dok je u kuhinjama kao začin najčešće upotrebljavaju Francuzi. Jelima daje cvetni, slatkasti i elegantan, blagi ukus. Uglavnom se koristi njen sušeni cvet, bogat esencijalnim uljima, a ukoliko volite da eksperimentišete, poslužite se i sušenim listićima.

U toplim, mediteranskim podnebljima uspeva u svakom dvorištu, dok je u kontinentalnom, poželjno potražiti kontinentalnu lavandu. A tokom hladnim zimskih dana miris sušene lavande ispuniće vaš dom divnim blagim opuštajućim mirisom.