Jednostavna masaža lica baznim uljima u koja smo dodali prirodne anti-age sastojke odličan je saveznik u tretiranju bora. Podstiče cirkulaciju, omekšava kožu i otvara pore što omogućava aktivnim materijama da lakše uđu u kožu.

Tako se deluje na obnovu kolagena i usporava starenje, dok se ublažavaju i bore. Aromaterapeutkinja Mary Novosel objašnjava kako da primenimo masažu i vratimo koži masnoću u čemu mnogo pomažu i hladno ceđena ulja.

Za svakodnevnu masažu lica obično ne treba više od 20 ml ulja, a najbolje kombinacije se dobijaju mešavinom baznog ulja (arganovo ulje, ulje jojobe, noćurka, koštica kajsije ili divlje ruže) i eteričnog ulja (smilje, ruža, seme šargarepe, sandalovina i ylang-ylang) i dodajemo najviše tri kapi.

Anti-age joga: kako da aktiviramo i osvežimo sve mišiće lica...

Izuzetak je ulje pasjeg trna koje nije eterično, ali se zbog visoke koncentracije karotenoida dodaje u različite preparate u kapima, kao eterično ulje. Ono izrazito moćno deluje na regeneraciju kože.

Nanošenje ulja na bore

Protrljajte dlanove da budu topli i nakapajte na njih malo ulja. Nanesite ulje neposredno na vertikalne bore i to od bora mrštenja na čelu do bora smejalica oko usana i onih u uglovima usana...

PageBreak

Čelo, slepoočnice i nos

...Duboke bore "vole" ulje jojobe i eterično ulje smilja jer brzo obnavljaju kožu, a za manje bore mimike dovoljno je da kombinujete u istoj srazmeri ulja jojobe i noćurka sa dve kapi eteričnog ulja semenki šargarepe.

Čelo

Jagodice oba kažiprsta položite uz vrh nosa i povlačite ih do sredine čela i zatim čvrsto kliznite u smeru slepoočnica, za efekat zatezanja - jedan kažiprst udesno, a drugi ulevo.

Ponavljajte pokret barem desetak puta. Ovi potezi pomoći će da se zaglade duboke vertikalne i horizontalne bore nastale zbog mrštenja.

Ulje ricinusa i dve kapi ulja pasjeg trna podstaći će proizvodnju kolagena.

Kako da napravimo raznovrsne maske za negu kože lica od bundeve...

Slepoočnice

Palčeve leve i desne ruke stavite na jagodice obraza, a kažiprstima polako i ravnomerno kružnim pokretima masirajte kožu na slepoočnicama, pa ih zatim povlačite linijom ispod očiju prema korenu nosa. Ponovite postupak nekoliko puta. Ovi pokreti ubrzavaju cirkulaciju, što smanjuje podočnjake, ali povećava i elastičnost tog dela lica.

Koža ispod očiju je vrlo tanka pa joj odgovaraju lakša ulja poput arganovog, a eterično ulje smilja, osim što smanjuje upale i ublažava sitne bore, smanjuje oticanje i podočnjake.

Nos

Položite palčeve leve i desne ruke bočno, svaki sa jedne strane vrha nosa, i lagano klizite prema gore, duž ivice nosa sve do njegovog korena. Ponovite nekoliko puta. Morate praviti pokrete istovremeno. Ostali prsti su potpuno slobodni.

Ova masaža je kratak uvod i zagrevanje za masažu obraza jer podstiče rad nerava i žlezda lojnica koje su povezane sa obrazima. Koža nosa često ima proširene pore pa će bazno ulje ploda divlje ruže sa dve kapi eteričnog ulja timijana, uz efekat regeneracije, smanjiti i preterano izlučivanje sebuma.

Masaža za vitalnost lica (2): stimulacija obraza...