Najgora stvar koju možete da uradite kada se penzionišete je da se izolujete od sveta. Australijski naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu su ustanovili da, što je penzioner društveniji, veće su šanse da ima duži život. Oni su do ovog zaključka stigli istraživanje koje je pratilo čak 400 penzionera u periodu od šest godina.

''Mislim da je ovo istraživanje vrlo interesantno, jer ljudi u penziji troše dosta energije na medicinska planiranja, finansije i razmišljanje o svojim fizičkim sposobnostima, a retko ko planira kako će se družiti sa prijateljima'', izjavljuje Niklas Stefens, pokretač istraživanja čiji su rezultati objavljeni 16. februara 2016. godine.

Sve što treba da uradite da biste povećali šansu da budete zdravi i vitalni u starosti je da se viđate sa ljudima, postanete član kluba penzionera i raznih sekcija u kojima ćete sa vršnjacima i mlađima deliti ista interesovanja. Naučnici tvrde da su jake socijalne veze u penziji čak važnije od fizičke aktivnosti, uzdržavanje od cigareta i alkohola. Društvena izolacija dovodi do depresije, demencije, pada kognitivnih sposobnosti, a istraživanja pokazuju da svaki četvrti penzioner dobije zdravstvene probleme čim prestane da radi. Ali, ako je aktivan, ima osećaj svrhe i ne čini mu se da je njegovo prošlo.

Izvor: prilagođeno sa Novosti