Prema istraživanju iz 2013. godine, najbolje prosečne godine za sklapanje braka za žene je 27. godina, a za muškarce 29 godina.

Jedno drugo istraživanje iz 2008. pokazalo je kako je stopa razvoda veća među parovima koji su sudbonosno da rekli pre nego što su napunili 23 godine.

1. Zajednički život

Rezultati istraživanja iz 1992. godine tvrde su kako je veća stopa razvoda među parovima koji su pre braka živeli zajedno. Novije istraživanje pokazalo je kako zajednički život pre braka ne može da šteti parovima, već upravo suprotno. Poslednje istraživanje, koje je sprovedeno od 2006.-2010. godine, pokazalo je kako je za žene najbolje vreme za useljavanje s partnerom u dobu između 25 i 29 godina i to nakon tri godine veze. Za žene ispod 24 godine veća je verovatnoća da zajednički život i veza neće uspeti, ako se usele s partnerom.

2. Brak

Prema istraživanju iz 2013. godine, najbolje prosečne godine za sklapanje braka za žene je bila 27, a za muškarce 29 godina. Jedno drugo istraživanje iz 2008. pokazalo je kako je stopa razvoda veća među parovima koji su sudbonosno da rekli pre nego što su napunili 23 godine. Važnu ulogu u tome igra i obrazovanje pa tako parovi koji su se venčali nakon završetka fakulteta imaju veće šanse za uspeh od manje obrazovanih parova. Ali, tu je i vreme koje je par proveo zajedno pre sklapanja braka. Parovi koji su bili duže od 6 meseci, imali su i veće šanse za uspeh braka.

Idealno vreme za trudnoću: u kojim godinama je najbolje roditi dete...

3. Deca

Istraživači su otkrili kako veće šanse za održavanje veze imaju parovi koji su se prvo venčali, a zatim počeli da proširuju porodicu. Tvrde kako je idealno vreme za to tek nakon godinu dana braka i svakako pre 35. godine. Takođe, naglasili su kako požurivanje odluke da se ima dete može biti vrlo loše za vezu, emocionalno i finansijski. Tinejdžerske trudnoće pokazale su se pak kao one koje na kraju gotovo uvek završe raskidom ili razvodom.

Izvor: Index