Za sve nas koji volimo da uživamo u trenutku, hrana odavno nije samo potreba, već izvor zadovoljstva i iskustvo koje prija svim čulima. Pored bogatstva ukusa i mirisa, zalogaja savršene mekoće i intenzivnih boja, čaše dobrog vina, ono što upotpunjuje ovaj gastronomski užitak, svakako je i odabrano društvo, kao i opuštena atmosfera. Iako se najopuštenija atmosfera vezuje upravo za kućni ambijent, često se opredeljujemo za restorane prvenstveno zbog vrhunskog kvaliteta hrane u njihovoj ponudi. U čemu je njihova tajna? Kako im polazi za rukom da su im obroci intenzivnih ukusa, sočni i mekani, neizmenjenih boja i tekstura?
Tajna je u Sous Vide metodi kuvanja koja je počela da stiče popularnost 80. godina, razvila se u restoranima sa Mišelinovim zvezdicama, a u 21. veku osvojila i gastro blogere i domaćice.
Sous Vide metoda je kuvanje u vakuumu tj. bez vazduha čime se sprečava oksidacija i isparavanje ukusa, mirisa i sokova iz hrane. Ono što ga čini posebnim je konstantna temperatura pripreme koja omogućava bolju kontrolu, pasterizaciju i bezbednu upotrebu hrane kasnije. Ovakvi uslovi doprinose da hrana omekša kuvajući se u sopstvenim sokovima, ali i smanjuju gubitak vode na minimum zbog čega je hrana izuzetno sočna.
Od tradicionalne pripreme, Sous Vide se razlikuje na dva bitna načina:
- Sirova hrana priprema se u vakuum kesicama
- Priprema se dešava u potpuno kontrolisanim uslovima, uz idealnu preciznost u podešavanju temperature
Precizno podešena temperatura omogućava da hrana bude ravnomerno pripremljena bez bojazni da se prepeče, zagori ili pak bude nedovoljno skuvana, baš poput one u restoranima. Kažemo poput one u restoranima, jer uz inovacije iz Gorenje asortimana od sada ovu superiornu metodu kuvanja možete primenjivati i u vašoj kuhinji.
Šta vam je potrebno od opreme?
Gorenje Sous Vide štap - jednostavan za rukovanje i podešavanje sa elektronskim upravljanjem i perfektnom toplotnom izolacijom. Elegantna opcija da pretvorite vaše posuđe u svoj Sous Vide aparat.
Kompaktni Sous Vide - zapremine 6l, sa elektronskim upravljanjem i skidajućim poklopcem od kaljenog stakla, sa automatskim sigurnosnim isključenjem.
Kako je za Sous Vide metodu potrebno vakumirati hranu neophodne su vam i vakuum kesice, a kao dodatak Sous Vide aparatima preporučujemo i Gorenje aparate za zavarivanje i vakuumiranje.
Uz odabrani Gorenje aparat dobijate i tabelu sa temperaturom i vremenom pripreme i to je sve. Spremni ste da zakažete kućni party i zasijate kao kulinarska zvezda večeri.
Sačuvajte vitamine i minerale u hrani
Gorenje Sous Vide precizno kontroliše glavna tri elementa koji kod tradicionalne pripreme umanjuju hranljivu vrednost hrane - temperaturu, kiseonik i vodu.
Vitamini B, B2 i C su posebno osetljivi na toplotu i obično se prvi rastvaraju, što se kuvanjem u Gorenje Sous Vide aparatu znatno smanjuje. Budući da se masti koje se nalaze u mesu tope i čine ga sočnijim iznutra, nikakvo dodatno ulje nije potrebno. Hrana ostaje nekvarljiva bez bilo kakvih aditiva i konzervansa. Hrana namenjena za kasniju pripremu čuva se u frižideru, bez potrebe za zamrzavanjem, i samim tim ni tu se ne gube hranljiva svojstva, vitamini i prirodni sokovi.
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!