Piše: Marija Milićević

S obzirom na to da se svi naši časovi prebacuju na ONLINE, delimo sa vama praktične savete kako da u svom domu najudobnije vežbate i kako da pripremite prostor za vašu yoga praksu.

Mesto

Ako imate dovoljno prostora da odrolate svoju prostirku, onda imate dovoljno mesta da u svom domu napravite svoje yoga mesto. 🙂

Čak i ako živite u malom prostoru ili živite sa puno članova porodice, ovi saveti vam mogu pomoći da iz yoga časova izvučete maksimum za sebe.

– Okruženje oko nas ima veliki uticaj na naše raspoloženje i naš fokus. Zato napravite svoje mesto u sobi, koje će podržati vaš osećaj opuštanja i mesta samo za sebe. Pripremite ga pre časa, neka bude uredno i čisto. Čak i ako to znači premeštanje nameštaja na par sati, vredi truda, jer je to isto tako deo procesa pripreme za yoga praksu.

Napravite svoj mali hram. Pozovite vaše biljke, upalite mirisni štapić, koristite eterično ulje, upalite sveću, pustite tihu i mekanu muziku. Napravite onako kako vama prija, ne postoji pravi i pogrešan način. Uskladite ambijent sa vašim potrebama. Vi sami određujete kako želite da ambijentalno izgleda prostor koji je samo za vas.

Budite OFF
Uputite ukućane da vas ne ometaju za vreme trajanja časa, koliko god je to moguće. Neka znaju da imate vreme za sebe, koje želite samo za sebe. Dajte sebi poklon sadašnjeg vremena, OVDE i SADA.

Ostavite telefon u drugoj sobi, da vam nije dostupan ni pogledom, kao što ga ostavljate u yoga kasete u studiju. Obavezno ga stišajte ili stavite na fly režim.

Vreme

Probajte da svoju praksu imate u vreme LIVE-a, i probajte da se pridržavate tog vremena. Rutina je sastavni deo vaše prakse. Kao kada idete u studio – znate u koje vreme počinje čas i u koje vreme se završava. Naravno, ukoliko propustite vreme prenosa uživo, biće vam dostavljen materijal… Ali probajte da se ulogujete u raspored koji studio nudi.

Vežbajte praznog stomaka!

– Preporučujemo da poslednji obrok pre yoga prakse bude najmanje dva sata pre yoga časa. Hrana preoptereti želudac pa je zahtevno raditi asane i tehnike disanja punog stomaka.

Za vreme časa ne pijemo vodu, telo se zagreva i čisti od nakupljenih toksina, a često unošenje vode za vreme časa hladi telo i zaustavlja prirodni proces. Nakon časa pijte dosta vode kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost. 🙂

Oprema

Svaki yoga kutak ima i opremu koja vam je potrebna, koja može lako da se modifikuje za kućne uslove.

Garderoba: vežbamo u udobnoj garderobi, šta god to za vas značilo. Obično bez čarapa, da nam kontakt sa prostirkom bude bolji. 🙂

Prostirka: potrebna vam je prostirka, kako vam ruke i noge ne bi klizile po podu. Za yogu se koriste prostirke koje imaju neklizajući premaz na sebi. Ovo je neophodno radi praktičnosti i sigurnosti, a ako imate osetljive zglobove, biće vam neudobno na tvrdom i hladnom podu.

Ostali yoga rekviziti: iz kućne radinosti trebaće vam: stolica, jastuci, ćebad i debele knjige 🙂 umesto yoga blokova!

Naši članovi koji su pod stalnom mesečnom članarinom mogu preuzeti yoga rekvizite koji su im potrebni za kućnu yoga praksu. Dokle god ima zaliha! 🙂

Naravno, od nas uvek možete dobiti preporuke gde da kupite yoga rekvizite!

Namaste!