Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji će se održati od 7. do 16. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano više od 70 filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina. Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova sa snažnim ženskim likovima koje ne smete propustiti:

IZDVAJAMO SA FESTA 5 FILMOVA SA SNAŽNIM ŽENSKIM LIKOVIMA KOJE NE SMETE PROPUSTITI
Promo 

PRIPREME ZA ZAJEDNIČKI ŽIVOT NA NEODREĐENO VREME

Režija: Lili Horvát
Mađarska, 2020 / 95’
Program: Glavni takmičarski program

Neurohirurg Marta (40) se zaljubljuje. Ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život sa izabranikom. Uzalud ga čeka na Mostu slobode jer se on ne pojavljuje na sastanku. Marta počinje očajnički da ga traži, a kada ga konačno pronađe, ljubav njenog života tvrdi da se nikada pre nisu sreli.

IZDVAJAMO SA FESTA 5 FILMOVA SA SNAŽNIM ŽENSKIM LIKOVIMA KOJE NE SMETE PROPUSTITI
Promo 

MOJA GODINA SA SELINDŽEROM

Režija: Philippe Falardeau
Kanada, Irska, 2020 / 101’
Program: Gala

Džoana sanja da postane književnica. Ali devedesetih godina u Njujorku, taj put je dugačak i težak. Kada se zaposli kao asistentkinja književne agentkinje Margaret, ona je svesna da tu priliku mora maksimalno da iskoristi. Ostaje mirna kada telefoni neprestano zvone i puna samopouzdanja obračunava se sa staromodnom i tvrdoglavom šeficom. A u agenciji, čini se, sve se vrti oko samo jedne osobe - ostarelog, kultnog autora Džeroma Dejvida Selindžera, na čije poruke obožavalaca odgovara upravo Džoana.

IZDVAJAMO SA FESTA 5 FILMOVA SA SNAŽNIM ŽENSKIM LIKOVIMA KOJE NE SMETE PROPUSTITI
Promo 

SVI MRTVI

Režija: Marco Dutra, Caetano Gotardo
Brazil, Francuska, 2020 / 120’
Program: FEST 49

Brazil, početakom 20. veka. Grad Sao Paulo se brzo razvija. Ropstvo je ukinuto. Tri žene iz porodice Soares, nekadašnje vlasnice zemlje i robova, vraćaju se u grad. Izgubljene nakon smrti svoje poslednje kućne pomoćnice, one se bore da se prilagode promenama u Brazilu. U isto vreme, porodica Naimento, čiji su članovi nekada radili kao robovi na farmi Soaresovih, suočavaju se sa društvom u kojem nema mesta za oslobođene crnce. Između prošlosti i sadašnjosti Brazila, bez svog mesta na Zemlji, svi se bore za opstanak u savremenom svetu.

IZDVAJAMO SA FESTA 5 FILMOVA SA SNAŽNIM ŽENSKIM LIKOVIMA KOJE NE SMETE PROPUSTITI
Promo 

LJUDSKI GLAS

Režija: Pedro Almodóvar
Španija, 2020 / 30’
Program: Intro FEST

Žena posmatra kako prolazi vreme pored kofera bivšeg ljubavnika, koji bi trebalo da dođe po njih, ali nikada ne dolazi, i nemirnog psa koji ne razume da ga je gospodar napustio. Dva živa bića suočena su sa napuštanjem. Tokom tri dana čekanja, ona samo jednom izađe na ulicu, da kupi sekiru i kanister benzina. Prolazi kroz svakakva raspoloženja, od nemoći do očaja i gubitka kontrole. Šminka se, oblači se kao da ide na zabavu, razmišlja da se baci sa balkona, sve dok njen bivši ljubavnik ne nazove telefonom, ali je u nesvesti jer je uzela kombinaciju trinaest tableta i ne može da odgovori na poziv.

IZDVAJAMO SA FESTA 5 FILMOVA SA SNAŽNIM ŽENSKIM LIKOVIMA KOJE NE SMETE PROPUSTITI
Promo 

TRISTANA

Režija: Luis Buñuel
Španija, Italija, Francuska / 99’
Program: Festovih 50

Ubrzo nakon majčine smrti, nevina i mlada žena naći će utočište u domaćinstvu svog sredovečnog aristokratskog staratelja, koji počinje da je seksualno iskorišćava.

Ulaznice za su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije “Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica).

Više o programu pročitajte na: www.fest.rs