Umetnost. Dela koja cenimo pre svega zbog lepote ili njihove emocionalne moći. Umetnost je privilegija koju imamo, da izrazimo sebe i svoja osećanja, da nađemo mir u crtanju, dizajniranju, bojenju… posle napornog, stresnog dana.

Umetnost postavlja pitanja, a na nama je da pronađemo način da na pitanja odgovorimo. U tome nam mogu pomoći razne discipline, a jedna od njih je i dizajn. Umetnost i dizajn deče zajedničke alate i čak mogu crpiti inspiraciju sa istog izvora, u velikom broju slučajeva interreaguju na zanimljiv način. U eri tehnologije i digitala, komunikacija postaje inspirisana umetnošću a dizajn prevazilazi svoju svrhu i postaje sama umetnost. Dobar primer te teze je i mogućnost da u digitalno doba sami dizajniramo maske za svoje telefone i tablete, da imamo širok spektar kreativnih mogućnosti za stvaranje umetnost koju ćemo svakog dana koristiti i držati u ruci. Otac pop kulture Endi Vorhol još je u prošlom veku uspevao da uništi jedinstvenu auru umetničkog dela i da umetnost pretvori u proizvod svakodnevan, uvek i svima dostupan. Danas svi imamo tu mogućnost, da sami stvaramo estetiku i upotrebnu vrednost proizvoda, Danas sami kreiramo svoje izbore i u tome je sva lepota dizajna, ta mogućnost da sami stvaramo svoja umetnička dela.

Postoji milion, ali mi smo izabrali pet moćnih razloga zašto je umetnost dobra za vas, za vašu dušu i vaš mikro svet, a dizajn je jedan od alata koji možete koristiti u službi stvaranja umetnosti.

-Umetnost stvara ljubav prema učenju i kreativnosti: Umetnost vam daje priliku da istražite delove sebe za koje niste znali da postoje. Uči nas da se otvorimo prema tome kako stvari mogu ispasti drugačije od onoga što smo prvobitno želeli. Pomaže nam da naučimo da budemo strastveniji i znatiželjniji.

-Umetnost razvija ceo mozak: Dokazano je da povećava pažnju, jača fokus, zahteva praksu, razvija koordinaciju ruku i očiju i interakciju sa svetom pomoću medija i alata.

-Umetnost podržava našu emocionalnu inteligenciju. Podržava izražavanje osećanja koja možda ne možemo izraziti rečima. Umetnost nam pomaže da otkrijemo radost u sebi.

-Umetnost podučava rešavanju problema: dovodi u pitanje naša uverenja i ohrabruje nas da budemo otvorenog uma. Pomaže nam da razmišljamo i da shvatimo da postoji više odgovora na problem. To nas tera da zaista postanemo kreativni i da koristimo svoju ludu maštu.

Umetnost je večna: vraćajući se na početak vremena, naši najraniji izrazi zabeleženi su u pećinskim slikama i drevnim skulpturama. Mašta je oduvek bila deo našeg sveta i nadamo se da će vas inspirisati da počnete da stvarate, da razmišljate van okvira i počnete da stvarate umetnost.