„Kalem“ čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Nakon četiri godine aktivnog nastupanja širom Srbije, došlo je vreme za dugo očekivani debitantski album u izdanju "Multimedia Music" pod nazivom "Meseče". Sadrži devet numera među kojima su se našle dve instrumentalne, zatim obrade tradicionalnih pesama, kao i autorska muzika. Na prvom mestu je prirodan i autentičan pristup muzici - zvuk je intiman, sniman tako da u potpunosti odrazi živi zvuk sa ciljem da slušalac dobije utisak kako to zvuči na koncertu. Dizajner zvuka je Bojan Krtinić, a aranžmane su radili Dušan i Stefan, pa se stil Kalema može najbolje opisati kao fuzija njihovih individualnih pristupa muzici. Dušan donosi prizvuk mediterana i klasične muzike, dok je Stefan svojim izvornim, narodnim stilom pevanja i sviranja bliži našoj baštini.

Sa prvim albumom dolazi i spot za istoimenu autorsku numeru. Režirao ga je Dragan Jereminov, a u spotu glume naš poznati glumac Nebojša Milovanović i Nikolina Pavlović.

„Ne verujem da je slučajno što se na prvom nastupu Kalema u publici našao Nebojša Milovanović. Nakon upoznavanja smo u više navrata sarađivali, a sada smo tu saradnju krunisali njegovim učešćem u spotu za pesmu Meseče. Pesma govori o izgubljenoj ljubavi i bolu koji za njom ostaje. Glavni protagonista priče, u razgovoru sa mesecom kao svojevrsnim medijumom između njih dvoje, doznaje sve o njoj i deli svoje najdublje emocije“, ističe Stefan.

Nakon koncerata širom Srbije, došao je trenutak da se sastav Kalem predstavi i brojnijoj beogradskoj publici u sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, 22. januara, gde će ujedno predstaviti svoj debitantski album. Na repertoaru će se naći tradicionalne pesme Balkana i autorske numere sastava.

Kalem 3.JPG
Bojan Ilić 

- Kada se kaže „Kolarac“, postoji određeno poštovanje koje osećamo i Stefan i ja i zato smo vrlo uzbuđeni što je baš to zdanje mesto gde ćemo predstaviti našu muziku. Obojica volimo da lepe trenutke delimo sa dragim ljudima, tako da će nam se na nekoliko numera pridružiti naši prijatelji i „saborci“ Marko Kojadinović (frula/kaval), Tamara Jokić (vokal) sa kojom smo nedavno ostvarili spontanu koncertnu saradnju, ali i gost iznenađenja koji će biti najavljen kako se koncert bude bližio. Nastup u sali Kolarčeve zadužbine nosi veliku odgovornost jer ona traži od muzičara da prezentuju

najboljeg sebe, tako da publika može biti sigurna da će to i dobiti.

Stefan Ilić je pevač, violinista i kompozitor koji je svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u Školi za muzičke talente u Ćupriji gde je već kao veoma mlad pokazivao naklonost ka kreativnom radu. Nakon završene Muzičke akademije započinje karijeru kao izvođač kroz nekoliko različitih sastava klasične i tradicionalne
muzike, sa kojima beleži više stotina nastupa po najvećim dvoranama u zemlji i inostranstvu. 2017. godine započinje lični projekat revitalizacije tradicionalne muzike sa balkanskog poluostrva i zajedno sa Dušanom Popovićem Lipovcem osniva sastav Kalem.

Dušan Popović Lipovac je gitarista, kompozitor i autor udžbenika za učenje gitare. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a Muzičku akademiju u Novom Sadu. 2014. godine biva izabran kao jedan od 50 stipendista za festival Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu. Iste godine upisuje master studije muzičkog istraživanja u Mursiji (Španija), gde započinje rad na temi “Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom” koji je poslužio kao osnova za njegovu kompozitorsku delatnost. 2017. godine se udružuje sa Stefanom Ilićem i započinje projekat Kalem.