Prvi Zlatibor Influencer Forum u organizaciji United Influencers i Hotel Mona Zlatibor okupio je veliki broj influensera, umetnika, predstavnika medija i međunarodnih organizacija sa ciljem pokretanja diskusije na ovu temu na širem društvenom nivou.

Proteklog vikenda na Zlatiboru pod temom „Digitalno nasilje – prevencija i akcija“, okupljeni su imali priliku da čuju obraćanje Nj.E. ambasadorke Švedske u Srbiji, Anike Ben David i Slavice Markovic-Sandic - Public Diplomacy Officer Embassy of Sweden, kao i saradnice za rodnu ravnopravnost Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP- u Srbiji, Marinu Ileš i Danijelu Pešić, koje su govorile o različitim oblicima digitalnog nasilja i njegovoj prevenciji. Učesnici foruma i influenseri razmenili su dosadašnja iskustva i stavili su u fokus nešto što se na internetu događa svakodnevno, a čemu se ne pridaje dovoljno značaja i pažnje u javnosti.

IMG_9456.jpg
Promo 

Tokom trajanja foruma, pored programskog dela sa centralnom temom, učesnicima su bile organizovane i aktivnosti sa ciljem relaksacije, druženja i upoznavanja destinacije. Osnivačica Holističke akademije MAYA, Maja Milićević, podelila je svoja znanja i iskustva kako influenseri mogu iznutra da ojačaju svoju ličnost i pronađu unutrašnji mir, čime se značajno povećava otpornost u neprijatnim situacijama.
Predstavnici medija su iz svog ugla podržali inicijativu za prevenciju i sprečavanje digitalnog nasilja i u otvorenoj diskusiji se osvrnuli i sami na važnost odgovornog izveštavanja o ovoj temi u štampanim medijima.

IMG_9401.jpg
Promo 

Prvi Zlatibor Influenser Forum probudio je veliko interesovanje i podstakao razvoj diskusija vezanih za biznis današnjice – influencer marketing. Ovo je samo početak projekata koji će imati ne samo edukativno-informativni, već i transformativni sadržaj i efekat.
Digitalno nasilje može imati ozbiljne posledice. Ne treba kriviti žrtvu za pretrpljeno nasilje, ne treba učestvovati u diskriminaciji i širiti uvredljive sadržaje. Treba poslati jasnu poruku da je nasilje neprihvatljivo – zaključci su prvog Zlatibor Influencer Foruma. 

IMG_9452.jpg
Promo 

Kome se obratiti/na koga uputiti:

1) Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu: 19833

2) Prijava nepoželjnog online sadržaja: https://pametnoibezbedno.gov.rs/prijava-nelegalnog-sadrzaja/ 

3) Prijava digitalnog nasilja Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal:  [email protected]

4) Mreža organizacija koje pružaju podršku ženama koje su doživele nasilje: https://www.zeneprotivnasilja.net/o-nama/spisak-organizacija

5) SOS linija Ministarstva prosvete za informacije i podršku u slučaju nasilja u školi - 0800 200 201 (radnim  danima od 7.30 do15.30) 

6) Policija (u slučaju neposredne ugroženosti i opasnosti od nasilja): 192