Iako deluje jednostavno, priprema mnogih tradicionalnih jela sa svih meridijana ima svoju priču i svoje zašto kada su u pitanju sastojci i način pripreme. Svaka kuhinja ima svoju lepotu i karakteristike, a za italijansku važi da je možda jedna od najrasprostranjenijih i najvoljenijih u svetu. S obzirom na bogatu tradiciju i još bogatije ukuse to nije iznenađujuće. Ipak retko gde ćete, osim baš u Italiji, probati autentično italijansko jelo, posebno picu.

Ali na svu sreću, NenadBlaževski, vlasnik restorana Campania Pizza Gourmet, u Beograd donosi autentične ukuse juga Italije i to kroz namirnice, ali i način pripreme hrane. Ukusi se teško mogu prepričati rečima i miris prave pizza napoletana morate osetiti sami i otkriti zašto se prava pica ne jede rukama. Svakako vas pozivamo na kratko putovanje jugom Italije i možete da probate jedan recept kod kuće, a originalne namirnice možete nabaviti u restoranu Campania Pizza Gourmet.

Kroz jezik gastronomije prenosite duh Kampanje do radoznalih hedonista Beograda. Šta će jedino kod vas u restoranu moći da probaju i koje iskustvo im priređujete sa svakim zalogajem?

U restoranu Campania Pizza Gourmet možete doživeti gastronomski ugođaj juga Italije, posebno regije Kampanje – Amalfi obale, Napuljskog zaliva i Sorenta – u svakom pogledu. Kod nas možete probati tradicionalna jela prezentovana na moderan način, kombinovana sa vrhunskim vinima, kao što su autohtone sorte Falanghina, Greco di tufo, Aglianico... Iskustvo vrhunske hrane je obogaćeno i ambijentom koji je ukrašen detaljima iz mesta Vietri sul mare, koje se nalazi na amalfijskoj obali.

STEFAN STOJANOVIČ, JELENA MALENOVIĆ(IG@OXYGEN_FOOD.MEDIA) Campania pizza gourmet

Namirnice koje koristite u pripremi hrane su specifične. Zašto je važno da se koriste upravo ti sastojci i baš iz određenih oblasti, kao što su brašno za pice, pelat ili mocarela?

Namirnice koje su najbitniji deo pripreme naših jela su sa geografskim poreklom sa žigovima d.o.p ili I.g.p koji su garancija kvaliteta.To su pomodorini Piennolo del Vesuvio d.o.p, mozzarella di bufalo d.o.p, olio di olive extravergine Sardegna d.o.p, pasta di Gragnano I.g.p...

Italijansku kuhinju često percipiramo na osnovu svojih beogradskih iskustava sa brzom hranom. Zašto je tradicionalna pizza napolitana zapravo vrhunsko gastronomsko uživanje?

Važnost pristupa hrani najviše se oslikava u pripremi prave pizza napoletana, za koju jedino mi imamo sertifikat asocijacije Vera pizza Napoletana, najstarije asocijacije koja je zaštitila umetnost pravljenja pice u Unesku. To je stari zanatski koncept pripreme na zidanoj peći na drva sa šamotom sa Vezuva, na specijalnom brašnu, fermentaciji do 48 h, kao i na mešenju i pripremi pice na napolitanski zanatski način. Koristimo brašno iz poznatog mlina iz Salerna, koji postoji od 1953. godine. Testo koje je fermentisalo tokom 48 sati se razvlaci na starinski način, dok se pica peče u peći 60 do 90 sekundi. Na taj nacin se dobija verace pizza napoletana! Naš finalni proizvod se sastoji od kombinacije najboljeg pelata, mocarele, svežeg bosiljka, različitih parmezana...

Verovatno nije lako pitanje, ali koji su vaši favoriti iz Campania Pizza Gourmet restorana?

Sa našeg menija izdvojio bih pizza gourmet pice uz vina, pastu iz Granjana i rague od plodova mora ili divljači.

OSETITE PRAVI DUH ITALIJE: Pronašli smo jedino mesto u Beogradu u kojem možete uživati u originalnoj Napoletana pici Promo

Spaghetti con pomodorini del Piennolo del Vesuvio d.o.p:

SASTOJCI:

  • 100 g špageta – spaghetti di Gragnano
  • 0.05 l maslinovog ulja extravergine d.o.p
  • čen belog luka
  • 1 suva ljuta papričica – peperoncino
  • 100 g paradajza sa Vezuva ili ceri paradajza
  • svež bosiljak za ukrašavanje
  • so, biber
  • 30 g parmezana

PRIPREMA:

Špagete kuvati 14 min. u kljucaloj slanoj vodi (al dente). U tiganju zagrejati maslinovo ulje i na njemu dinstati sve navedene sastojke (beli luk, papričicu i paradajz). Spojiti sa kuvanom pastom i zaciniti svežim bosiljkom, solju i biberom. Na kraju dodati parmezan i ukrasiti listićima bosiljka.

Restoran Campania Pizza Gourmet nalazi se u Omladinskih brigada 86, u lokalu 3Đ (West 65). Broj za rezervacije je 0692134824, a više informacija potražite na sajtu Campania, kao i društvenim mrežama restorana - Instagram i Facebook.

pica000001.jpg
STEFAN STOJANOVIČ, JELENA MALENOVIĆ(IG@OXYGEN_FOOD.MEDIA) 

Tekst: Marija Milačić