Ekološka osvešćenost je izuzetno važna jer se tiče gotovo svih aspekata života. Predmeti koje koristimo, hrana koju jedemo, energenti… I svako ko je poželeo da svoju svakodnevicu pokuša da “ozeleni” zna da su ekološki proizvodi često poprilično skupi. Dragan Marković iz New Pen-a objašnjava da je i to bio jedan od faktora kada je ova kompanija započinjala svoj zeleni put: “Ideja je bila da i u našoj zemlji koja nije bogata, a gde svakako ima ekološki osvešćenih ljudi, ponudimo proizvod koji nije skup, i tako dokažemo da ekološki ne mora da znači skupo.”

New pen
USTUPLJENE FOTOGRAFIJE NEW PEN 

 Kako on objašnjava, u Srbiji ne postoji proizvođač olovaka i bojica, te ne čudi što su olovke od novina jedno od najinovativnijih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije, koja su dobila sredstva Evropske unije u okviru inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji".

 Dragan Marković je objasnio šta je pokrenulo ovo ekološko putovanje i kako su izgledali počeci New Pen-a: “Kada smo razmišljali čime bi mogli da se bavimo, zaključili smo da hoćemo nešto čega u Srbiji nema na tržištu. Kad smo došli do saznanja da niko u Srbiji ne proizvodi olovke i bojice, krenuli smo da istražujemo kako se one prave. Videli smo da Kinezi i Indijci proizvode olovke od starih novina i recikliranog papira i odlučili da se u tome oprobamo i mi. ”Činjenica da ovakva vrsta proizvodnje ne postoji nigde ni u Evropi i da je veliki doprinos unapređenju životne sredine, ojačala je rešenost New Pen-ada pokrene proizvodnju stopostotno ekoloških olovaka.

Ekološka proizvodnja

 Ove jedinstvene olovke se proizvode od, kako je svojevremeno za EURACTIV objasnio Dragan Marković, “pročitanih i nepročitanih novina” i proces nije nimalo jednostavan, posebno ako se uzme u obzir da je već u prvoj godini postavljanja proizvodnje došlo do izbijanja pandemije Covid 19. Ipak, mišta nije moglo da zaustavi ovu zelenu ideju da postane stvarnost.

New pen
USTUPLJENE FOTOGRAFIJE NEW PEN 

 Dragan Marković dalje objašnjava kako izgleda proces proizvodnje. Prvi korak je prikupljanje novina koje dolaze iz dva izvora: iz remitende, što su neprodate novine sa trafika i iz prodavnica i novine koje ekipa iz New Pen-a otkupljuje iz kafića ili od ljudi kada ih pročitaju. Zatim se novine slažu kako bi dalje mogle da se seku na šlajfne iste dužine, jer i olovke moraju da budu iste debljine, što je u slučaju New Pen olovaka 7mm. U svaku olovku se ručno ugrađuje grafit, što je i najsporiji deo procesa, a zatim se novine i grafit rolaju na automatskim i poluautomatskim mašinama. “Naredna stavka u procesu je sušenje. Kupili smo peći koje suše olovke, ali smo zaključili da značajno troše električnu energiju, pa smo počeli da olovke sušimo prirodno, na vazduhu. Dužina sušenja zavisi od godišnjeg doba, a traje maksimalno dva dana. Nakon sušenja, na red dolazi sečenje, a zatim i njihovo rezanje. Mi smo sami napravili naš rezač. Videli smo na YouTube-u kako se oni prave, i u saradnji sa jednom majstorskom radionicom, uspeli smo da napravimo ozbiljnu mašinu. Kada se svi procesi završe, na redu je kontrola kvaliteta svake olovke i bojice, i njihovo pakovanje u kutije”, objašnjava Dragan Marković ovaj složen proces.

New pen
USTUPLJENE FOTOGRAFIJE NEW PEN 

 Dnevno iz proizvodnje izađe 2.500 do 3.500 komada olovaka, a sav materijal se nabavlja u Srbiji, osim grafita. Svi elementi su ekološki bezbedni za korisnike. Dobra vest je da su ovi proizvodi prepoznati kao jedan od primera dobre prakse zelene tranzicije, pa je New Pen dobila sredstva u okviru projekta “EU za zelenu agendu u Srbiji”. Njima će doći do dve nove automatske mašine koje će ubrzati proces proizvodnje i utrostručiti njihovu količinu.

Pet godina ekološkog putovanja

 Ova kompanija koja menja pravila na našem tržištu je osnovana još 2018. godine i suočila se brojnim izazovima prilikom realizacije ove sjajne ideje. Trebalo je pronaći ekološke elemente koji se koriste u proizvodnji olovaka, a potraga za dobavljačem ekološkog lepka je dosta potrajala, objašnjava Dragan Marković. Nakon toga proizvodi su prošli ateste, koji su bili posebno značajni jer su krajnji korisnici olovaka deca: “Olovke su atestirane u laboratoriji po evropskim standardima, a zatim smo ih testirali kod krajnjih korisnika, dece, da bismo mogli da izađemo na tržište. Kada je sve bilo gotovo, ja sam otišao na sajam u Frankfurt, gde je naše proizvode prepoznao agent koji se bavi pronalaženjem kupaca u Evropi. On se oduševio našim proizvodima pa smo za par meseci, u martu 2020. godine, potpisali ugovor sa njim.”

New pen
USTUPLJENE FOTOGRAFIJE NEW PEN 

 Međutim, nakon nekoliko dana nastupio je „lock down” zbog pandemije Covid 19. Ipak, posvećenost i vera u ovaj ekološki proizvod su održale New Pen u naredne dve pandemijske godine. Već krajem leta 2021. godine prve isporuke olovaka od novina su stigle do kupaca u inostranstvu, a od 2022. godine New Pen izvozi 95% olovaka u Evropu.

 Svi naši sugrađani koji su zainteresovani za ove ekološke proizvode mogu ih pronaći u određenim knjižarama i većim marketima i to po povoljnoj ceni, jer je i to bilo važno proizvođačima – dobar ekološki proizvod koji je jeftin i dostupan potrošačima.

Projekat “EU za Zelenu agendu u Srbiji” uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.