Veliki japanski lekar Shigeaki Hinohara zaslužan je za dugovečnost Japanaca. Preminuo je 17. jula 2017. godine i ostavio nam u nasleđe vredna saznanja.

Želite doživeti stotu i to u dobroj formi, zdravog tela i duha? Moguće je, pokazao je svojim primerom veliki japanski lekar Shigeaki Hinohara, koji je preminuo u 105. godini života. On je posvetio život postizanju dugovečnosti nacije.

10 važnih signala koje nam šalje Univerzum: ovo je dokaz da niste na pravom putu...

Pomogao je uspostavljanju medicinskih sistema zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svetu. Gotovo do smrti radio je u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima. Ovo su njegovi saveti za dug, zdrav i kvalitetan život:

1. Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja

"Svi se sećamo kako smo kao deca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati. Verujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe - najbolje je ne umarati telo s previše pravila kao što su ručak i spavanje", objašnjava lekar. Najvažnije je za vitalnost osećati se zadovoljno i ispunjeno. Zabavljati se - na tome treba poraditi, a ne se opterećivati time kad ćemo jesti i kad ćemo spavati.

2. Čuvajte se gojaznosti

Liječnik Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju viška kilograma i stoga treba paziti na svoju težini u fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On sam za doručak je pio kafu, čašu mleka i sok od narandže sa kašikom maslinovog ulja. Verovao je da je maslinovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mleko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dva puta nedeljno jeo je govedinu.

3. Planirajte unapred

Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je i zaplanirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao, jako veselio Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Nažalost, nije ih doživeo, ali njegov stav prema životu i planovim govori koliki je bio optimista, što je isto važna stavka za dugovečnost.

4. Ne morate otići u penziju ako ne želite

"Nakon 65. počeo sam volontirati. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakoj minuti svog posla", govorio je Hinohara.

PageBreak

Pronađite inspiraciju

Ukoliko čovek želi još da radi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju posveti se onome što želi da radi.

5. Delite znanje i veštine s drugima

Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima, od najmlađe dečice u školi, do ozbiljnih biznismena i lekara. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i 90 minuta. Kazao je da ga stajanje čini snažnim.

6. Nemojte verovati svemu što kaže lekar

Hinohara je smatrao da lekari ne mogu izlečiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im lekar propiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju bi li isto to preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, puno veći nego što to misli medicina.

7. Uvek koristite stepenice i nosite svoj prtljag i kese

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvek i svuda idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag. Hinohara je takođe išao sstešpenicama i uvek je po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo.

Ritual za odbijanje toksičnog okruženja: vežba sa papirom za privlačenje dobrih i pozitivnih ljudi...

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Browninga "Abt Vogler". Ne morat se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umetenosti, šetajte prirodom.

9. Bol je misteriozna

Najučinkovitiji način da prevladate bol je kroz zabavu. Kada se dete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebali raditi i odrasli ljudi. Bol utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje i muziku koja će pomoći pacijetntima da se nose s bolom.

10. Ne gomilajte materijalne stvari

"Ne trošite život na gomilanje materijalnog, i tako ništa nećete poneti sa sobom kad umrete", jednostavan je bio Hinohara.

Izvor: Život i stil