Možemo li sami upravljati svojom sudbinom? Neki tvrde da nam je sve ili gotovo sve zapisano u zvezdama u trenutku rođenja, a neki da smo apsolutni vladari svoje sudbine. Evo što o tome kaže indijski mudrac Sadhguru.

"Naravno da možemo. Upravo to znači biti ljudsko biće. Kad pogledate svoj život, videćete da ne činite ništa puno drugačije od drugih živih bića. Svi se mi rodimo, rastemo, razmnožavamo se i naposletku umiremo. Ali ljudska bića imaju sposobnost svesnog ponašanja u svemu tome.

Kada svoju ruku podižete svesno, ona čini ono što vi želite, ili se želite počešati, vaša ruka će to učiniti. Recimo da želite svesno upravljati svojom mislima, ona će učiniti ono što vi želite. Ako vaša misao i emocija primaju uputstva od vas, vi ostajete na najvišem nivou zadovoljstva, šta god to bilo. Čitav vaš život odvija se sa lakoćom.

Kada kažete da tragate za srećom, šta to znači? Da želite da sve funkcioniše onako kako vi želite, tada ćete biti srećni. Kažete, ako se to dogodi, onda ću biti srećan. To znači da bi svemir trebao reagovati onako kako vi želite. To je zato jer ste poput tigrova, uvek za nečime posežete. Nema ničega šta treba osvojiti. Možete jednostavno sedeti i postojati i vaš život je potpun.

Kada ste tako opušteni, vi postajte aktivni. Tako preuzimate kontrolu nad svojim životom. Poželite nešto i to se dogodi. Kod većine ljudi, u 50 odsto slučajeva kada nešto žele da se dogodi, oni se fokusiraju na onih nekoliko stvari koje se nisu dogodile. U relativno dobro uređenom društvu, 90 odsto onoga šta želite da se dogodi, ljudi se žale na onih 10 odsto.

Recite mi, da li je lakše preuzeti odgovornost za sebe, ili za sve druge ljude? Lakše i jednostavnije je preuzeti odgovornost za sebe. Tada možemo videti ostvarujemo li saradnju sa drugima. Neće se sve u životu dogoditi onako kako mi želimo jer situacije ne zavise samo od mene. Uključeno je mnogo ljudi. Ne treba se sve dogoditi kako ja zamislim. Ali ako se ja događam onako kako želim, blaženo, tada ne trčim za srećom, ne osećam napetost, ne visi mi mač iznad glave. Učiniću sve što je u mojoj moći jer ne brinem šta će se dogoditi. Jer ako se ne dogodi ono što želim, mogu li i dalje blaženo sedeti, to je pitanje."

Izvor: Sensa.hr