Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbe za otpuštanje bolnih emocija: najbolji saveti Dipaka Čopre za boru sa životnim teškoćama

Kada primetite da vama vlada negativna emocija, pokušajte je prvo otpustiti telesno. Upotrebite sledeće formule za preoblikovanje svojih emocija.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dipak Čopra - U praktičnom smislu prepuštanje znači otpuštanje. Kada otpustimo držanje za svoju viziju stvarnosti, mogu se pojaviti novi oblici stvarnosti. Otpuštanje je proces. Moramo znati kada ga primeniti, šta i kako otpustiti. U tome će ego pokušati da nas spreči jer on veruje da moramo zadržati postojeći oblik stvarnosti kako bismo preživeli.

Vaš jedini saveznik je Duh koji stvarnost vidi kao celinu i nema potrebu kreirati stvarnosti koje se temelje na ograničenjima. Prepuštanje Duhu je svrha sledećih vežbi. Ovo su koraci.

Povezane vesti

Automatske reakcije zamenjuje svesnost

Svesnost počinje zamenjivati reakcije. Reakcija je automatska, proizlazi iz uverenja, strahova i očekivanja, a da bi se nadišle reakcije, potrebna je aktivna svesnost i propitivanje da li je zaista potrebno zadržavati strah.

Reakcije rezultiraju zatvorenim skupom opcija. Svesnost rezultira otvorenim skupom opcija. Svaki put kada smo u iskušenju da reagujemo na isti, stari način, upitajte se da li želite da budete zatvorenik prošlosti ili pionir budućnosti. Jaki signali reći će kada je potrebno otpustiti.

Onda kad se najviše bojimo, ljutimo, tvrdoglavi smo...

Znanje kada treba otpustiti postaje jasno kada ste svesni. Važan trenutak za otpuštanje je upravo onda kada osećate najsnažniju potrebu ne otpustiti. Svi mi najčvršće „držimo” nešto kada osećamo strah, ljutnju, ponos i nepoverenje. Ali te sile nemaju duhovnu vrednost.

U trenucima kada se najviše bojimo, ljutimo, tvrdoglavi smo i nemamo poverenja, ego nas tera da reagujemo, čineći nas slepim za nove mogućnosti. Osećamo da ne možemo izaći na kraj sa tim, da smo stisnuti i nećemo preživeti. Ovi osjećaji uzrokuju čvrsto stanje otpora koje onemogućava da se dogode dobre stvari.

Kad kažemo „uvek”, u zamci smo

Duh ima dobar ishod za svaku situaciju, ako se otvorimo prema njemu. Ključna reč za držanje starih uverenja je „uvek”. Čim vam um kaže da se nešto događa uvek, u zamci ste pogrešnog uverenja. „Uvek” nije nikada tačno. U svakom trenutku imate mogućnost izaći iz onoga što vas drži u zamci, vaše automatske reakcije koje su rezultat prošlosti.

Baš kao što je pravi trenutak za otpuštanje onda kada to ne želite, tako je prava stvar koju trebate otputiti, ona koju ne želite otpustiti. Strah, ljutnja, tvrdoglavost i nepoverenje prikazuju se kao vaši spasitelji.

Ne mora biti nikako nego onako kako jeste

Umesto da kažete: „Mora biti po mome” pokušajte reći: „Ne znam sve. Mogu prihvatiti ishod koji trenutno ne vidim.” Umesto: „Ne mogu to podneti”, recite: „Već sam preživeo ovakve stvari”.

Uopštena formula je, kada god reagujete u stilu: „Mora biti ovako i nikako drugačije”, osvestite svoju reakciju i recite: „Ne mora biti nikako osim onako kako jeste”.

Budući da je otpuštanje duboki lični izbor, moraćete biti svoj učitelj. Možda ćete se osećati prijatnije sa fizičkim otpuštanjem. Fizičko otpuštanje je otpuštanje stresa. Kada ste pod stresom, telo je zgrčeno i napeto, a hormonska ravnoteža prelazi u izuzetno budno stanje koje se naziva „borba ili beg”. Zato je potrebno otpustiti stres. Na kratke staze otpuštanje stresa podrazumeva opuštanje i duboko disanje.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj