Ukoliko se držite svojih vrednosti, ništa što vam se profesionalno događa ne može urušiti čvrste temelje vaše ličnosti i svuda ćete pronaći priliku za rast i razvoj. Detaljnije o karijeri, vrednostima i dobrom dugoročnom planiranju, posebno u velikim korporacijama, našli smo na stranicama knjige „Kako uspeti u korporaciji i ostati normalan“, autorke Nataše Kažić.

7 malih tajni uspešnih žena: kako da se ostvarite u karijeri

Za nekoga je uspeh stalno učenje, ići stalno napred, raditi stvari koje voliš, za nekog drugog je uspeh nezavisnost, dobro materijalno stanje, sigurnost. Za nekog je uspeh kad može pomoći drugima, biti od koristi, nadahnuti nekog ili popravljati pokvarenu stvar. Za nekog je uspeh hedonizam, kontemplacija, totalna sloboda. Ima i onih za koje je uspeh prevariti sistem, preoteti nekome ženu ili muža, obrnuti igricu, prevariti državu ili pak osvojiti medalju, leteti na 10.000 metara, skočiti padobranom ili odgajiti troje dece.

Jednostavna vežba za bolje pamćenje i učenje: trik od 25 minuta poboljšava koncentraciju

Šta je zajedničko ovim definicijama? Sve su vrlo jasne i legitimne definicije uspeha. Po čemu se one onda razlikuju? Po viziji i vrednostima koje vode ka ostvarenju cilja. Vizija uspeha je promenljiva kategorija, menja se tokom života kako nam se menjaju vrednosti i prioriteti.

Prvi korak ka uspehu je definisanje vrednosti koje nas vode do uspeha. Razmislite na trenutak o onome što znate o sebi i izaberite svojih pet ključnih vrednosti. To mogu biti − sloboda, integritet, kreativnost, priznanje, dostignuće.

Zašto su srećni ljudi koji imaju baštu: 3 razloga zbog kojih treba da gajimo cveće

Zatim razmislite i zapišite svojih pet najizraženijih snaga, kao što su, na primer:

• vizionar
• optimista
kreativan
• timski igrač
• dobar vođa

S ovakvim vrednostima i snagama ne bi me čudilo da se opredelite da radite u filmskoj industriji, na primer, u kojoj možete ispuniti svoje vrednosti, ali i − vrlo bitno − sarađivati s ljudima koji imaju vama slične vrednosti. Možda postanete veliki reditelj ili producent ako budete sledili do kraja svoje vrednosti i ako duboko verujete u njih. Ipak, s vremena na vreme, preispitajte svoje vrednosti i ocenite da li ste još uvek na pravom putu.

2 jednostavne vežbe za oblikovanje bliske budućnosti: ovo je najlakši način da ostvarite svoje ciljeve

Ako niste obavili ovaj unutrašnji dijalog na vreme i zbog pritisaka okoline ste završili na poslu koji je totalna suprotnost: siguran, perspektivan, egzaktan, individualistički, ali isplativ, kao što je, recimo, advokatski posao, onda ćete uskoro biti vrlo razočarani i nesrećni, a verovatno nećete postati baš sjajan advokat jer niste sledili svoje talente. Zamislite idealan posao. Napišite pet ključnih vrednosti koje treba da ima taj posao, koje moraju biti u skladu s vašim ličnim vrednostima. Ako ste uspeli da obavite ovaj zadatak, na dobrom ste putu ka uspehu.

Izvor: Lovesensa