Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 životnih promena koje će doneti više novca, sreće i ljubavi: evo kako da postanete ponosni na sebe

Postanite srećni minimalista koji je uvek ponosan na sebe! Ove životne promene donose sreću i blagostanje...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na dan koji je označio 11 godina od donošenja odluke da postane minimalista, Joshua Becker prisetio se kako nije započeo svoj život pokušavajući posedovati manje. "Zapravo, prilično suprotno. Sledio sam društvenu definiciju uspeha na većinu uobičajenih načina." Rezultat su toga bili sve veći domovi, s više soba, ispunjeni sa sve više i više stvari.

Sa pojmom "minimalizam" upoznala ga je komšinica dok je raščišćavao garažu. "To sam subotnje jutro bio frustriran zbog toga koliko je vremena i energije (i novca) na taj projekt potrošeno – naročito s obzirom na stvari koje sam umesto toga želeo činiti." Zato kad je komšinica spomenula zamisao da se namerno poseduje manje, Beckera je to odmah privuklo jer, kako kaže, kad svoj um otvorite za mogućnost posedovanjamanjestvari, nije teško zamisliti koristi koje to unosi u život.

Povezane vesti

"U prethodnih 11 godina moj se život dramatično promenio", ističe Becker, koji svake godine odvoji vreme za razmišljanje o nekim promenama koje su se dogodile od kada se odlučio za minimalizam. Ove je godine razmislio o tome kako se promenila njegova definicija uspeha i čime se sada ponosi. "Ako većina sveta ponos traži u svojoj imovini i kvadratima svog doma, minimalizam me podstakao da počnem tražiti na drugim mestima", kaže Becker. "Postoje bolja mesta za traženje nego hrpe nepotrebne imovine", dodaje i nabraja njih jedanaest.

1. Posedovanje samo onoga što vam je potrebno. Kada razmislite koliko je glupo trošiti novac, vreme i energiju na stvari koje vam ne trebaju, postane vam jasno da je gomilanje stvari čudna težnja. Umesto toga, treba se ponositi svojom sposobnošću da se raspoznaju istinske potrebe i kupovina usklade sa njima.

2. Život u manjem domu. Beckerova se porodica pre sedam godina preselila u manji dom, koji on nikad ne bi zamenio za nešto veće. "Ponosim se time što posedujem samo ono što nam je potrebno u smislu kvadrata", kaže.

3. Doprinos dobrotvornim organizacijama. Na svetu je mnogo nepravde i ljudi kojima je potrebna pomoć. Biti velikodušan sa viškom svog novca donirajući ga organizacijama i ciljevima koji svet menjaju nabolje jedna je od najčasnijih stvari koje možemo učiniti svojim novcem – takođe i jedna od onih koja će nas najviše ispuniti.

4. Trošenje vremena na značajne stvari. Broj dana i sati koje imamo na raspolaganju ograničen je – rečima Toma Osbornea: "Uvek možeš zaraditi više novca, ali nikad ne možeš dobiti više vremena." Znati da svoje vreme trošimo na stvari koje su važne i delotvorno rasporediti svoju energiju jedna je od najboljih odluka koje možemo doneti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj