Japanski izraz "ičigo-ičie" može se prevesti kao "jednokratna prilika". Kaže nam da je svako poznanstvo i svako iskustvo jedinstveno blago koje se više nikada neće ponoviti na isti način. Dakle, ako ih proživljavate bez uživanja, trenutak će zauvek biti izgubljen, piše Lovesensa.

Poznavanje ovog principa pomaže ljudima da uspore, zastanu i zahvale se svakog dana na novom buđenju i divnim trenucima sa dragim ljudima. Svaki trenutak koji provedemo sa decom ili voljenom osobom nosi beskrajnu vrednost i zaslužuje našu punu pažnju.

Sledeći princip ičigo-ičie omogućava vam da vodite sretniji i ispunjeniji život bez osećaja opterećenja prošlošću ili iskustava o budućnosti. Naučite da živite u sadašnjosti prepoznajući i uvažavajući dar svakog proživljenog trenutka.

Dakle, evo 10 pravila koja opisuju ovu japansku filozofiju:

1. Ne odlažite posebne trenutke za kasnije. Svaka prilika se pojavljuje samo jednom. Ne koristite je i zauvek će se izgubiti. Živite sada ili nikada.

2. Živite kao da vam se tako nešto može dogoditi samo jednom. Zato nas princip ičigo-ičie nadahnjuje da se pozdravimo sa našim najmilijima, ukazujući na jedinstvenost svakog sastanka.

3. Živite u trenutku. Putovanje u prošlost i budućnost često je vrlo mučno i gotovo uvek beskorisno. Ono što se već dogodilo ne može se promeniti. Nemoguće je unapred znati šta će se dogoditi. Ali ovde i sada su vam otvorene sve mogućnosti ovog sveta.

4. Uradite nešto što nikada ranije niste radili. Dozvolite sebi da zavirite u nepoznato i otkrijete nešto novo.

5. Meditirajte. Možete sedeti na jastuku za meditaciju ili samo sedeti i gledati čudo života. Jednostavna činjenica napuštanja dnevnog ciklusa žurbe i posvećenosti otvara vam vrata sreće.

PageBreak

10 japanskih pravila na putu do sreće: evo kako da vam život postane mnogo lepši
Foto: Shutterstock 10-japanskih-pravila-na-putu-do-srece-evo-kako-da-vam-zivot-postane-mnogo-lepsi

6. Svesno postupajte sa svojih pet čula. Naučite svakog trenutka da slušate, gledate, dodirnete, okusite i mirišete, ispunjavajući ih bogatstvom ljudske percepcije. To vam omogućava da budete pažljiviji prema drugima i povećate nivo empatije i uticaja.

7. Pratite signale. Praćenje simbola i signala oko nas pomaže da postanemo bolji u prepoznavanju poruka koje šalje svemir. Mnogi se odlučuju da voxde dnevnik o znakovima, brojevima, simbolima koje često vide, klako bi ih kasnije lakše protumačili.

8. Organizujte zabavu za bilo koju priliku. Ne čekajte okolnosti (odmor, putovanje ili rođendan) uživajte u nečemu običnom. Uz pravi pristup, svaki dan može biti praznik.

9. Ako vam se nešto ne sviđa, promenite to. Ljudi po prirodi vole da sve menjaju, imaju mogućnost da sebe promene onoliko puta koliko je potrebno. Ako vam je život previše predvidiv, sa principom ičigo-ičie imate šansu da ga promenite.

10. Postanite lovac na posebne trenutke. Praktikujte svoje posebne rituale koji raduju vašu dušu.

Izvor: Lovesensa