Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da preuzmete odgovornost za svoj život: 1 rečenica i jednostavna vežba mogu vam pomoći da ostvarite željeno

Steknite odgovornost za svoje odluke i životne izbore - probajte jednu laku, ali jako efikasnu vežbu!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Posle jasnog definisanja cilja, naredni korak ka njegovom ostvarenju jeste preuzimanje lične odgovornosti za njegovu realizaciju. Niko osim nas ne zna šta mi tačno želimo i niko ne može naš san da ostvari umesto nas. Ako neko to za nas i uradi, neće nam učiniti uslugu.

Naš život je samo naš put. Drugi mogu hodati uz nas, ali ne mogu hodati za nas.

Koliko često čujemo, a verujem, i sami kažemo: „Takve su mi životne okolnosti, nije do mene.” Reći ću vam nešto što vam se verovatno neće svideti. Uvek je do nas! Možemo se skrivati iza izgovora, kriviti prošlost i roditelje za nasleđene bolesti i životne izazove.
Ili možemo poverovati onim uspešnijima od nas, koji su dokazali da nisu toliko bitne životne okolnosti, koliko su presudni naši izbori i to kako ćemo se sa tim životnim okolnostima nositi.

Povezane vesti

To kako izgledamo zavisi od naših dobrih ili loših navika. 

Poslovi koje volimo ili mrzimo su naš svesni izbor.
Partneri sa kojima živimo su nekada bili naš izbor.
Okruženje u kome živimo je naš svakodnevni izbor.
Mi, svakodnevno, ponovo biramo partnera, posao i okruženje u kome smo.

Predlažem vam da probate jednu laku, ali jako efikasnu vežbu. Kad god donosite neku odluku, počevši od onih svakodnevnih, pa sve do ozbiljnih životnih odluka, recite sebi: „Ja biram to!” I šta god da izaberete, posle te rečenice bićete toga više svesni. Ova moćna rečenica nas podsvesno prenosi iz pasivne pozicije žrtve životnih okolnosti u poziciju kreatorki, koje imaju moć transformacije u svojim rukama.

Život po navici

Ja sam tu rečenicu prvi put izgovorila pre sedam godina, posle čega je usledio niz promena u mom životu, počevši od profesije, pa do države u kojoj sam provela veći deo svog života.

Ova tehnika mi je pomogla da osvestim koliko odluka donosim po navici, kao i da često dozvoljavam da me život nosi, zato što me ništa nije dovoljno žuljalo da bih morala to da promenim. Nakon izvesnog vremena počela sam da primećujem da postoji druga realnost, koja isto tako može da bude moj izbor. Svako jutro mi imamo izbor da živimo po navici, ili da počnemo malim koracima svesno da menjamo jednu po jednu stvar, kako bi s vremenom ostale samo one koje nas čine srećnima. Zvuči poznato, zar ne, ali tek onog trenutka kada mi prihvatimo činjenicu da biramo većinu stvari koje predstavljaju naš život, tada postajemo svesni kreatori promena i života kakav zaista želimo.

Uspešni ljudi nam potvrđuju osnovnu formula uspeha – jednog dana rešili su da preuzmu odgovornost za svoje misli i svoje akcije i od tog trenutka počinje njihova priča za koju mi znamo.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj