U svakom emotivnomodnosu sasvim je normalno da se povremeno pojave nesuglasice, nerazumevanje ili sukob stavova, ali ako neke toksične navike postanu učestale, ljubavniodnos, bez obzira da li je u pitanju veza ili brak, može biti značajno narušen.

Niko od nas ne dobije pri rođenju upustvo za srećnuljubav, beć je potrebno da ceo život o njoj učimo, trudimo se i razvijamo. Ljubav to od nas zahteva, ali i zaslužuje.

Prvenstveno je važno osvestiti da mi kao ljudska bića, nismo savršeni, pa tako ne možemo biti ni savršen par.

Partner, kao i mi, poseduje određene mane, ali je važno da ih prihvatite i da zajedno radite na njihovom otklanjanju i pretvaranju u dobre strane ličnosti.

U suprotnom, toksična energija će se proširiti u vašem odnosu, a posledice koje prouzrokuje nećete uspeti tako lako da zalečite.

13 toksičnih navika koje ugrožavaju emotivni odnos su:

1. Nerealna očekivanja

Ne očekujte da će vam u svakom trenutku veze cvetati ruže, niti da će se partner uvek usaglasiti sa vašim mišljenjem. Možda se ne seća pesme uz koju ste se prvi put poljubili, ali zato ne zaboravlja da vam bude oslonac u izazovnim, situacijama.

Pokušajte da ne zamišljate odnos unapred, ne gajite prevelika očekivanja, jer nam četo život iznenada servira ono što nismo očekivali i nemoguće je sve u životu kontrolisati, naročito ne ljubav.

2. Igranje igrica - ultimatumi i manipulacije

Igranje igrica, obmane, maniplacije ili pružanja ultimatima nikada nije dalo dobre rezultate u bilo kojem emotivnom odnosu, naročito ne u romantičnim odnosima. Kada se u osnos usele ovakvi emotivni toksini, on postaje pun zabluda, laži, nepoverenja i urušava se, ma koliko mislili da je vaša povremena manipulacija bilja za najbolje dobro.

3. Ne provodite dovoljno vremena zajedno

Iako živimo u užurbanom vremenu savremenog života, ne zaboravite da ljubav treba da se "podgreva", "zaliva" i "neguje" kako bi se razvijala.

Zejedničke aktivnosti, poput onih najjednostavnijih (obrok, gledanje filma, zagrljaj dok spavate, planiranje budućnosti) predstavljaju male, ali sigurne korake do održivog ljubavnog odnosa.

4. Ne slušate jedno drugo

Loša komunikacija je jedna od najtoksičnijih navika u braku ili vezu. Ako ne slušate partner ili onne sluša vas, vremenom že se vaši putevi razdvojiti.

5. Očekujete da vam partner čita misli

Ovo je takođe posledica loše komunikacije. Partner ne može uvek da pretpostavi šta vi želite da kažete ili očekujete od njega. Otvoreno razgovarajte o svojim emocijama, potrebama i željama.

PageBreak

13 toksičnih navika koje ugrožavaju brak ili vezu: izbegavajte ih ako želite da sačuvate ljubav
Foto: Shutterstock 13-toksicnih-navika-koje-ugrozavaju-brak-ili-vezu-izbegavajte-ih-ako-zelite-da-sacuvate-ljubav2

6. Gubitak lične prirode

Ne dozvolite da u braku ili vezi izgubite sebe. I da lje se viđajte sa prijateljima, radite omiljene aktivnosti u slobodno vreme, negujte svoje principe, uživajte u svom poslu... Sačuvajte pravu prirodu svog bića i udovoljite mu - jer zapravo to je ona iskra u vama u koju se i vaš partner zaljubio.

7. Ne gurajte probleme pod tepih

Otvoreno razgovarajte o problemima, jer ako se skrivaju postaju sve veći i veći, a samim tim i teži za rešavanje.

8. Reči mogu biti strašno oružje

Ponekad tokom rasprave ili kada smo pod stresom ne možemo da se kontrolišemo šta sve izgovaramo. Svaku misao u napetim situacijama dobro procenite, jer reć može poput oštrog noža da se zarije u srce i otavi trajnu ranu. Takve rane često ostaju nezalečene, ma koliko se vi trudili da ispravite situaciju.

9. Povratak u prošlost

Ako ste nešto oprostili ili ste prihvatili partnerovu prošlost, nema potrebe za povratkom unazad. Prošlost je tu da bismo učili iz iskustva, a ne da bismo je oživljavali. Vraćanje u prošlost može samo uzrokovati dodatne netrpeljivosti. Živite zajedo u ljubavi SADA i OVDE.

10. Bez intimnosti

Razmena seksualne ili erotske energije često je neophodna za održanje ljubavi i strasti u emotivnom odnosu. Ukoliko na ovom polju postoje određeni problemi, može ih rešiti samo otvoren i iskren razgovor.

11. Potreba da uvek budete u pravu

Tolerancija je tajna ljubavi. Budite otvoreni za nove ideje, prihvatite i tuđe mišljenje, a kada zaista pogrešite, priznajte grešku. Ne dozvolite ponosu da porazi ljubav.

12. Poređenje sa prethodnim vezama

Svaka veza je, kao i svaka osoba različita. Svaka nosi određene čari, lepote ili izazove. Zato otpustite nešto što ste imali u prošlosti ako želite da napredujete na polju ljubavi na kojem živite sada.

13. Pretnja napuštanjem ili odlaskom

Ovaj vid ucene jeste jedna od najtoksičnijih navika bračnih parova. Iako to često kažete u afektu ili kao pretnju, partner, kao i vaša deca, mogu takvim rečima biti jako povređeni. Takođe, unećete novu dozu nepoverenja u emotivni odnos. Ako želite da odete, onda otvorenorazgovarajte o tome i to zaista uradite. Svaka pretnja, ucena ili manipulacija u odnosu taloži tokičnu i negativnu energiju.

Izvor: Lovesensa