Odgovor na ovo pitanje daje Sadhguru, duhovni učitelj, vizionar i pesnik koji na obična pitanja odgovara na neobičan način. Njegov strastven, duhovit, logičan i provokativan izričaj donio mu je reputaciju međunarodnog govornika i nagradu indijske vlade, Padma Vibhushan, za naročite zasluge...

"Ako razmislite, shvatićete da je najvažnija stvar koja se trenutno događa u vašem životu – to što ste živi. Ništa drugo. Nije najvažnije to što je vrednost deonica skočila, ni vaša ljubavna veza, ni ovo, ni ono. Ako ne razumete o čemu govorim, pretpostavimo da sutra izgubite pola svog novca i osećate se loše i um kaže – Želim umreti.

Zatvorite nos i usta na dva minuta i telo će reći – Zbogom novcu, želim živeti! Sutra se vaša ljubavna veza okonča i um kaže – Želim umreti. Proverite. Život u vama će reći – Zbogom i ljubavne avanture, želimživeti!

Svaki put kad se osećate depresivno, samo proverite. Život u vama će reći – Zbogom sa svim time, želim živeti!

Zato želim da znate kako je najvažnija stvar koja vam se upravo sada događa sam život. Ne zanimljive ideje koje imate, ne osećaji, ne finansijski ili porodični aranžmani. To su sve modni dodaci životu, karneri. Imate toliko karnera, da propuštate celu suknju. Zaboravljate osnovne stvari.

Za mnoge ljude život u ovom trenutku znači posao, nova kuća koju grade, automobil koji su kupili, bračni partner, deca. Ne, život je ono što vam kuca u grudima. Ne u vašem telu, ni u emocijama, ni mislima. To je život. Jer ako kucanje u grudima prestane, ništa oko vas ne znači ništa ni vama ni ljudima oko vas.”

Kada bismo u svakom trenutku znali da smo ovde samo na kratko, ne bismo li u svakom trenutku dali najbolje od sebe? Ne bismo li u tom trenutku svakoga voleli? Ne bismo li činili sve ono što volimo i šta za nas ima vrednost?

Izvor: Sensa.hr