Nema lepšeg osećaja od onoga kada se prijatno osećamo u vlastitoj koži. Samopouzdanje je moć - energija koja nam pomaže da više verujemo u sebe, postanemo svesniji svojih potencijala i mogućnosti, živimo srećnije i ostvarimo svoj cilj na jednostavniji način, bez stalnih sumnji i nepoverenja.

Predlažemo vam 3 mala trika koja će pomoći da izgradite samopouzdanje:

1. Neka vam bude udobno u vlastitoj koži

Pred važan sastanak skoro svi ramišljamo kako se obući, postaviti i kako na najbolji način predstaviti sebe. Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste da se postarate da vam bude udobno i prijatno. Nosite odeću koju volite, koja vam je udobna i čini da se osećate samopouzdanije. Zauzmite položaj tela koji vam odgovara i ukoliko je moguće, sedite u deo prostorje gde se osećate najprijatnije. Samo kada smo verni sebi i svojim potrebama, možemo izgraditi samopouzdanje.

Pročitajte još:

Kako ometamo urođeno samopouzdanje

Kako da na zdrav način volite sebe: 3 saveta koji podižu samopouzdanje i samopoštovanje

DALAJ LAMA - KAKO DA POVEĆATE SAMOPOUZDANJE: Vrlo je jednostavno!

2. Posvetite vreme sebi i radite ono što vas čini srećnim

Često smo opterećeni raznim obavezima, poslovnima zadacima kod kuće i na poslu, da skoro zaboravljamo na sebe. Zaboravljamo da u svakom danu treba pronaći trenutak u kojem ćete se posvetiti u potpunosti sebi i učiniti da budete srećni.

Na primer, svakog dana pronađite bar sat vremena da provedete sami. Idite na trening, šetajte, meditirajte, uživajte u ručku, bez mejlova, poziva i notifikacija.

U životu je važno da poštujemo potrebe drugih i pomažemo jedni drugima, ali ako zaboravljate sebi da pružite malo nežnosti i ljubavi, nikada nećete moći da izgradite samopouzdanje.

3. Samoprihvatanje

Ovde je važno da ne idete iz krajnosti u krajnost, jer apsolutno samoprihvatanje može vas sprečiti da napravite neophodne pozitivne promene. Sa druge strane, prevelika samokritika može ugroziti vaše samopouzdanje i podstaći vas na večnu borbu za savršenstvo, odnosno toksični perfekcionizam.

Prvi korak ka samoprihvatanju je samospoznaja. Pokušajte bolje da razumete sebe, svoje postupke, odluke, navike. Kada upoznate svoju prirodu i ličnost, prihvatite je. Tek nakon samoprihvatanja možete sebe dodatno usavršavati, kao i napredovati na polju samopouzdanja.

Izvor: Lovesensa